skip to Main Content

Hoe ongezond is Tilburg?

Tilburg

TILBURG – Radio, krant of televisie: het gaat voortdurend over de luchtkwaliteit in Nederland. Belangrijke boosdoeners in dit dossier zijn fijnstof en stikstof-dioxide.

Lagere concentraties stikstofdioxide en fijnstof zijn dus goed voor de volksgezondheid. Toch is de gemiddelde concentratie fijnstof in Nederland in 2018 gestegen ten opzichte van 2017, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

In het grootste deel van het land worden de grenswaarden echter niet overschreden en naar verwachting zal de gemiddelde fijnstofconcentratie de komende jaren weer afnemen.

Maar de luchtkwaliteit is niet overal in Nederland gelijk.
Het landelijk gemiddelde voor stikstofdioxide is 18,8 microgram per kubieke meter (μg/m3); voor fijnstof is dat 19,0 μg/m3. In Tilburg ligt dat met 21,3 μg/m3 en voor fijnstof en 19,7 μg/m3 hoger boven dat landelijk gemiddelde. 

Barbecueën
Om de luchtvervuiling in Tilburg tegen te gaan, pleitten GroenLinks, D66, de PvdA en de SP vorig jaar zomer bij VVD-wethouder Oscar Dusschooten voor maatregelen, zoals het ontmoedigen van stoken van hout (de openhaard) en barbecueën op houtskool (liever elektrisch). 

Back To Top
Zoeken