skip to Main Content

Híer komen uitgeprocedeerde asielzoekers!

CITY berichtte er al over, maar het is nu definitief! In Zuid krijgen uitgeprocedeerde asielzoekers straks op drie plekken 24-uurs opvang. Twee locaties zijn in De Pijp.

ZUID – De meeste opvangplekken voor uitgeprocedeerde asielzoekers komen vooralsnog in Zuid. Dat blijkt uit een voorlopige lijst van Wethouers Rutger Groot-Wassink aan de gemeenteraad. Daarop staan drie locaties in Zuid, waaronder twee in De Pijp. In totaal wil de gemeente vijfhonderd uitgeprocedeerde asielzoekers 24 uur per dag opvangen. Van de zeven tot nu toe bekende locaties, zijn er drie in Zuid, dat zijn de Van Leijenberglaan 11, Pieter Aertszstraat 5 en Gerard Doustraat 156. De eerste locatie betreft een voormalige brandweerkazerne in Buitenveldert-Oost, die door het leven ging als kazerne Willem. Er is al een vergunning aangevraagd voor het veranderen van de indeling van het pand. De tweede locatie betreft de Pieter Aertszstraat 5, een voormalig politiebureau in De Pijp, bij het Henrick de Keijserplein. Het andere pand voor de opvang van de asielzoekers zit ook in De Pijp, aan de Gerard Doustraat 156. Dit gebouw deed tot 2016 dienst als filiaal van de Stadsbank van Lening en zit vlakbij de Albert Cuypmarkt. Daarna kwam onderin het monumentale gebouw een fietsenstalling en woonden boven anti-kraak huurders. Dit gebouw is een gemeentemonument. Komende tijd gaat de gemeente consultatierondes doen met de stakeholders van de panden, zoals andere gebruikers. Daarnaast wil de gemeente in gesprek met de omwonenden om ideeën en aandachtspunten te horen. Het is de bedoeling dat de asielzoekers er in juli komen wonen.

Professionele begeleiding

Verdeeld over de hele stad zullen er zo’n vijfhonderd mensen worden opgevangen. Onder professionele begeleiding kunnen zij vervolgens werken aan een ‘toekomstperspectief’. Volgens wethouder Groot Wassink kunnen deze mensen, omdat ze op straat leven, daar nu niet goed over nadenken. Het Rijk betaalt voor 360 plekken, de gemeente legt zelf bij voor 140 vluchtelingen.

Back To Top
Zoeken