skip to Main Content

Het Schip wint Nieuwbouwprijs

Het Schip Wint Nieuwbouwprijs

De gerenoveerde woningen in Het Schip kunnen de komende honderd jaar weer mee. Dat werd duidelijk tijdens de Amsterdamse Nieuwbouwprijs, waar Het Schip in de prijzen viel.

WEST – Hoewel Het Schip uit 1920 bepaald geen nieuwbouw is, won het gebouw met bijna een kwart van de stemmen wel de Amsterdamse Nieuwbouwprijs. Het project telt 81 sociale huurwoningen die van binnen en van buiten helemaal zijn opgeknapt. Ze hebben het comfort van nu gekregen en zijn klaar gemaakt om in de toekomst zonder gas te worden verwarmd. De nieuwbouwprijs trok dit jaar 5.300 stemmers, van wie er 22 procent stemden op het project van Eigen Haard. Volgens voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland, die de prijs uitreikte, zijn het feitelijk nieuwe woningen in een oud jasje. Na de renovatie en restauratie zijn de woningen bovendien betaalbaar gebleven.

Hét icoon
De woningen uit 1920 waren onvoldoende brandwerend, er was sprake van geluidsoverlast en er waren allerlei technische mankementen. Het gebouw is echter een monument en geldt als hét icoon van de architectuurstroming De Amsterdamse School. Door de jaren heen zijn heel veel originele details van architect Michel de Klerk verdwenen. Deze zijn weer teruggebracht, na bestudering van de oude bouwtekeningen van de bouwmeester. Zo is bijvoorbeeld gezocht naar de juiste manier van bakken van de originele bakstenen. Verder zijn de gevels voor dertig procent vernieuwd en zijn maar liefst 6.500 ruitjes vervangen. Zo zou het gebouw de komende honderd jaar weer mee kunnen.

Modelwoning
In Het Schip zit, naast de woningen, ook een museum. Vanaf het binnenplein kunnen bezoekers een glimp opvangen van de woningen. Ook is er een modelwoning die tijdens een rondleiding bezocht kan worden. Deze is geheel ingericht in de stijl van de jaren 20. Het gebouw markeert de opkomst van de sociale woningbouw in die tijd, waarin arbeiders uit krotwoningen in de Jordaan verhuisden naar de ruime ‘paleizen voor de arbeiders’ in de Spaarndammerbuurt.

Back To Top
×Close search
Zoeken