skip to Main Content

Het geheim achter het Toorop-schilderij… 

Wat is het verhaal achter schilderij Arbeidersvrouw van Charley TooropDe kleindochters van de geportretteerde vertellen het hele verhaal… 

ZUID – Familieleden van ‘Moeder Punt’ van het schilderij Arbeidersvrouw van Charley Toorop hebben zich gemeld bij het Stedelijk Museum. Daar is het schilderij één van de publiekslievelingen. Op het doek staat een vrouw voor een afgebrokkelde muur. Ze staart zorgelijk voor zich uit. Anja Offringa-Punt, een van kleinkinderen van Jansje Punt (rechts op de foto met Toos Punt): ,,Het was bij ons in de familie bekend dat oma bij Charley Toorop werkte. Ook dat zij voor dit schilderij geposeerd had. Zij kreeg een foto van dit werk cadeau, als dank voor het poseren. Die foto was altijd bij ons in de familie. Wij wisten echter niet dat het zo’n groot doek was, we waren stomverbaasd toen we het zagen. Dat dit werk met onze oma erop een van de iconen is in het Stedelijk, maakt ons heel trots.” 

Goede vriendin
Op de achterzijde van het schilderij staat, in het handschrift van Charley Toorop: Arbeidersvrouw – Bergen  Charley Toorop. Jansje Punt en Toorop woonden inderdaad in Bergen, maar op de achtergrond staat het gebombardeerde Rotterdam. Daarvoor baseerde de schilder zich op foto’s van het bombardement van Rotterdam van haar goede vriendin en schoondochter de fotografe Eva Besnyö. Volgens de kleindochters maakte hun grootmoeder zich zeer veel zorgen over haar zoons, die te werk waren gesteld in nazi-Duitsland. 

Back To Top
Zoeken