skip to Main Content

Het gedroomde museum van Berlage

Het Kunstmuseum Den Haag (ooit Haags Gemeentemuseum): Berlages Meesterwerk.

Kunstmuseum Den Haag is een kunstwerk op zich. Voor wie wil weten hoe dit meesterwerk tot stand kwam, is er de tentoonstelling Het gedroomde museum – Berlages meesterwerk.

DEN HAAG – Lang voordat museumarchitectuur populair werd als toeristische trekpleister, droomden architect Hendrik Berlage (1856–1934) en museumdirecteur Hendrik van Gelder (1876–1960) van een vooruitstrevend museumgebouw. Een gebouw waar bezoekers zich thuis voelen en waar de kunst ultiem tot z’n recht komt. In 1935 werd deze droom werkelijkheid met de opening van een museum voor moderne en toegepaste kunst aan de Stadhouderslaan. Hoewel Berlage in 1934 overleed en de oplevering dus niet heeft meegemaakt, schiep hij samen met Van Gelder een voorbeeld voor vele musea die later ontstonden.

Alles is markant

De tentoonstelling Het gedroomde museum – Berlages meesterwerk (van 15 maart tot november) neemt de oorspronkelijke ideeën als uitgangspunt en laat zien hoe ze tot op de dag van vandaag een belangrijke rol spelen in de beleving van Kunstmuseum Den Haag. De stralende lichtinval, de menselijke maat, de gele bakstenen, de ruimtelijkheid, het gedurfde kleurgebruik; alles is even markant aan het gebouw en aan alles is gedacht, tot en met het interieur en meubilair aan toe. Zo ontstond een kunstwerk voor de kunst, én voor de mens die daarvan kan genieten. Het gebouw zelf heeft als enige museum in de wereld een eigen objectnummer. Daarmee is het in één klap het belangrijkste collectie-onderdeel van het museum, waarin alle collecties hun onderkomen vinden.

Maquettes

Aan de hand van verhalen, foto’s, (ontwerp)tekeningen, maquettes en bijzonder archiefmateriaal wordt in het museum tevens de geschiedenis van het museum inzichtelijk gemaakt, van idee en ontwerp tot realisatie en de werking voor bezoekers.

(Foto: Gerrit Schreurs)
Back To Top
Zoeken