skip to Main Content

Het Amsterdamse Bos is jarig

Het Amsterdamse Bos vier zijn 85ste verjaardag! Om dit te vieren staan er voor bezoekers diverse evenementen gepland: van een karper-viswedstrijd tot een nachtrondvaart.

ZUID – Van Bosplan tot 75 jaar Amsterdamse Bos! De aanleg van het ‘bosplan’ was in de (crisis)jaren dertig een sociaal project, bedacht door Jac. P. Thijsse, de beroemde Amsterdamse schrijver, onderwijzer en natuurbeschermer. Het bos moest een plek worden voor alle Amsterdammers, dus ook degenen die geen geld hadden om naar het Gooi of het strand te gaan. De ontwerpers waren de bekende architecten Jakoba Mulder en Cornelis van Eesteren. Zij ontwierpen een parklandschap waar mensen in het gras konden zitten om te picknicken. Door slim om te gaan met zichtlijnen, kromme sloten en ronde bosranden lijkt het Amsterdamse bos veel groter dan dat het daadwerkelijk is. Toch is het Amsterdamse Bos maar liefst drie keer groter dan Central Park in New York. De aanleg van het bos was destijds een werkverschaffingsproject van het Rijk om de enorme werkloosheid tegen te gaan. Het Rijk betaalde een deel van de loonkosten zodat er twintigduizend mensen in het bos aan het werk konden. Om zoveel mogelijk mensen te kunnen laten werken, moesten de arbeiders het werk met de hand doen: met kruiwagen en schep.

Divers natuurgebied

Het resultaat is een heel divers natuurgebied met heel veel verschillende diersoorten, planten en bomen. In het Amsterdamse Bos broeden IJsvogels, wonen vossen en eekhoorns, maar bijvoorbeeld ook de zeldzame ringslang. Jaarlijks komen zes miljoen bezoekers er ontspannen, sporten of een evenement bezoeken. Er zijn komend seizoen allerlei feestelijke activiteiten, waaronder roeiwedstrijden op de Bosbaan en allerlei rondleidingen. Kijk op amsterdamsebos.nl

Back To Top
Zoeken