skip to Main Content

Havenschip als kunstwerk op rotonde

Havenschip Als Kunstwerk Op Rotonde

Op de rotonde Seineweg-Basisweg komt een ‘Landmark’ bestaande uit een schip van het Havenbedrijf die gedecoreerd gaat worden door een kunstenaar.

NIEUW-WEST – Welke kunstenaar de eer ten deel valt om het schip van het Havenbedrijf te decoreren, wordt bekend na een selectie uit ontwerpschetsen van drie kunstenaars. Het Stadsdeel heeft de ambitie om op Sloterdijk meer kunst neer te zetten. Aflopen zomer maakten de bekende kunstenaars Icy en Sotch al een sculptuur van containers bij station Sloterdijk. Nu is de kale rotonde bij de Seineweg en Basisweg aan de beurt. Kaleb de Groot, Jeroen Doorenweerd en Hans van Bentem krijgen op 6 juni te horen wie het schip mag beschilderen. De commissie bestaat uit architect Don Murphy, schrijver Abdelkader Benali en scheepsbouwer Peter van Mil, eigenaar van luxe jachtwerf Feadschip. Kunstenaar Hans van Bentem is onder meer de vervaardiger van de kroonluchters in de Passage op het Rokin. Hij wil van het schip een vuurtoren in het landschap maken, een lichtbaken dat je van veraf ziet oplichten. Kaleb de Groot wil natuurlijke materialen gebruiken en laten zien dat hij affiniteit heeft met water. In het werk van Jeroen van Doorenweerd springen buitenkunstwerken eruit waarin hij een relatie legt tussen land, water en boten: ,,Deze zijn zeer dynamisch en maken contact met het publiek.”

Winnende concept

De kunstenaars gaan nu aan de slag met een ontwerpschets die inzicht moet geven in het uiteindelijke ontwerp. Het werk moet een breed publiek aanspreken, oorspronkelijk zijn en zeggingskracht hebben. Voor het maken van de ontwerpen krijgen de kunstenaars €4.000. Voor het winnende ontwerp is €70.000 beschikbaar. Om het uit te voeren krijgt de kunstenaar €50.000, het honorarium bedraagt €20.000.

Back To Top
×Close search
Zoeken