skip to Main Content

Haven Den Haag Centraal steeds concreter

De Prinsessegracht, Met Ver Linksachter Het Treinstation Den Haag Centraal.

In het centrum komt mogelijk een nieuwe haven. Op de hoek van de Prinsessegracht en de Bezuidenhoutseweg moet een fijne plek komen waar bezoekers aan het water kunnen recreëren.

DEN HAAG – De gemeente wil de binnenstad aantrekkelijker maken door de grachten door te trekken naar station Den Haag Centraal. Er zijn daarvoor mogelijkheden op de locatie aan de Prinsessegracht, op de hoek met de Bezuidenhoutseweg. Op deze locatie zijn al langere tijd plannen voor een haven met opstapplek voor kleine boten, zoals een roeiboot, sloep of kano. De gemeente wil hier een fijne plek aan het water creëren, midden in de stad aan de rand van het groen, met een informatiepunt of lichte horeca als koffie to go voor dagjesmensen en andere bezoekers.

Binnenwater

Bij de uitwerking van de plannen wordt goed overlegd met de rondvaartorganisaties. Deze hebben de ervaring en weten als geen ander wat grachten voor de stad betekenen en hoe Hagenaars en toeristen kennis kunnen maken met het mooie Haagse binnenwater. Niet alle wensen zijn in te passen. Er zitten beperkingen aan de vaardiepte en breedte. Zo kan een grote rondvaartboot niet keren in een smalle haven. Daarom blijft de aanlegsteiger in de Prinsessegracht bestaan.

Een impuls

Het uiteindelijke doel is niet simpelweg het uitgraven van een stuk gracht en de aanleg van een steiger, maar een complete aanpak die ook een impuls geeft aan de rondvaart op de grachten en de aantrekkelijkheid van het gebied voor iedereen die er verblijft. Het bijkomende voordeel van de haven is dat er meer capaciteit ontstaat voor de opvang van regenwater.

(Foto: Wikimedia Commons / Roger Veringmeijer)

Lees ook:

Handen ineen voor de Scheveningse haven

 

Back To Top
Zoeken