skip to Main Content

Hart voor elkaar  

Afgelopen Kerst waren er in Zuidoost veel initiatieven om mensen met weinig geld te helpen. Zulke acties zijn zeer welkom: in dit stadsdeel stijgt het aantal klanten van de Voedselbank weer. 

Op 21 december 2018 kwam de grote wens van zangeres en Bijlmerbewoonster Graziëlla Hunsel tot leven: 50 eenzame minderbedeelde ouderen uit Zuidoost genoten gratis van het Kerstfeest tijdens het Jazzy Christmas Dinner Gala van de ZOJazz Lounge in cultureel centrum NoLimit. Om dit mogelijk te maken wist ze een stoet sponsors aan zich te binden, zoals de Johan Cruijff Arena en Toko Kai Hing. Karan Isri, bewoner van Hakfort, betaalde uit eigen zak 42 voedselpakketten die hij uitdeelde onder de allerarmsten. ,,Ik hoop op een kettingreactie. Dat als het deze mensen straks goed gaat, zij op hun beurt iets terugdoen voor anderen die hulp nodig hebben.”

Voedselhulp
Mensen als Hunsel en Isri hebben overduidelijk hart voor hun buurtgenoten en spelen in op wat zij om hen heen zien. De feiten liegen er niet om. Uit recente cijfers van de Voedselbank blijkt dat in 2013, toen de crisis op zijn dieptepunt was, 1.718 Amsterdamse huishoudens afhankelijk waren van wekelijkse voedselpakketten. Dat aantal is in de jaren daarna sterk gedaald. Maar de daling is tot stilstand gekomen. In Zuidoost stijgt het aantal klanten van de Voedselbank weer.
 

Minima 
Uit recente cijfers van het gemeentelijk statistiekbureau IOS bleek dat veel huishoudens in Zuidoost niets merken van het herstel van de economie. Het stadsdeel heeft het hoogste percentage minimahuishoudens van de stad: 26%. Binnen Zuidoost is het vooral slecht gesteld in Amsterdamse Poort. Daar behoort 52% tot de minima. De meerderheid van de bewoners verdient daar dus minder dan de armoedegrens die de gemeente hanteert. Die grens is gelijk aan 120% van het Wettelijk Sociaal Minimum. Wat voor een alleenstaande neerkomt op €1.179 per maand en voor stellen op €1.685 per maand.

Back To Top
Zoeken