skip to Main Content

Hamerkwartier: bruisende woon-werkwijk

Het is nu nog een leeg en saai bedrijventerrein. Maar aan het IJ, pal naast de Vogelbuurt, wil de gemeente een stadswijk maken. Inspraak voor dit Hamerkwartier is tot eind december mogelijk.

 

NOORD – Op het oude fabrieksterrein van kabelfabriek Draka wordt een nieuwe Amsterdamse woonwijk gemaakt. Er komen niet alleen 6500 woningen, maar ook bedrijfspanden, drie basisscholen, een middelbare school, een sporthal, cafés, restaurants en zorg- en welzijnsvoorzieningen. Het Hamerkwartier ligt tegenover het Java-eiland op zo’n beetje de mooiste plek van Amsterdam aan het IJ. Het is bereikbaar via de Oostpont. Veel Amsterdammers weten al de weg te vinden bierbrouwerij Oedipus en restaurant De Goudfazant. Na 106 jaar in Amsterdam Noord maakte Draka in 2016 plaats. Veel Noord-Amsterdammers hebben hier gewerkt. In de Tweede Wereldoorlog werden op het Draka-terrein moestuintjes aangelegd zodat er voldoende voedsel was voor werknemers. Ook Stork zat hier aan het IJ. De industrie van weleer is verplaatst, tegenwoordig is de noordelijke IJ-oever een gewilde plek om te bouwen. De gemeente wil van het Hamerkwartier een ‘bruisende woon-werkwijk’ maken. Uit de plannen is op te maken dat groen, water en sport de ruimte krijgen. Langs het IJ komt een doorgaande fiets- en wandelroute. De havenkommen, waar vroeger de hijskranen hun werk deden, worden opengesteld voor recreatie.

Aardgasvrij
Voor nieuwe bedrijvigheid is het Hamerblok bedacht. Dit open blok bestaat uit een aantal lage en hogere gebouwen met groene daken. De hele wijk wordt aardgasvrij. Voor wat betreft de woningbouw wil de gemeente dat dertig procent sociale huur wordt, veertig procent ‘middelduur’ en dertig procent duur. Er wordt ook de hoogte in gebouwd: rond de Ponthaven, de thuishaven van alle GVB ponten, wordt de maximale hoogte 140 meter. Amsterdammers mogen hun mening geven over de projectnota Hamerkwartier die tot eind december bij de gemeente ligt.

Back To Top
Zoeken