skip to Main Content

Halsema in haar maag met boerka en Zwarte Pieten

Halsema

Het was een misverstand, aldus burgemeester Femke Halsema tijdens de gemeenteraadsvergadering van vandaag over haar recente uitglijder rond het boerka-verbod. De wet geldt namelijk wel in Amsterdam…

Den Haag, onder anderen door staatssecretaris Knops, heeft Halsema op niet verstane te bewoordingen duidelijk gemaakt dat ze met haar boerka-uitspraken haar eerste uitglijder heeft gemaakt. De GroenLinks-burgemeester zei dat de Amsterdamse politie niet gaat ingrijpen op moslima’s die in een boerka zich bijvoorbeeld melden in het gemeentehuis of wandelen op straat. Volgens haar zou het handhaven van deze wet niet bij de stad Amsterdam passen.

Ook een groot deel van de Tweede Kamer begreep helemaal niets van haar opstelling. Halsema nam vandaag in de gemeenteraad gas terug na kritiek van de VVD, CDA en FvD.

De eerste confrontatie met Den Haag doet de stad Amsterdam geen goed. Het is een hele slechte week voor de burgemeester. Is het de onervarenheid als bestuurder? Is de Groenlinks-bestuurder te lang uit de running geweest, waardoor ze dit soort inschattingsfouten maakt?

Politici hebben geen goed woord over voor het feit dat Halsema (‘zonnekoningin’) Amsterdam neerzet als een vrijstaat, waar alleen wetten worden gehandhaafd die de Amsterdamse stadsbestuurders goeddunken.

Halsema vandaag in de gemeenteraad: „Vanzelfsprekend gelden nationale wetten in Amsterdam. Dat geldt ook voor het boerkaverbod, mocht die ingevoerd worden. Maar: het heeft geen prioriteit in de handhaving.”

Drie Zwarte Pieten op de publieke tribune zorgden voor nog meer chagrijn bij de burgemeester.

,,Het debat is openbaar, maar ik wil wel zeggen tegen de drie heren die zojuist op de publieke tribune hebben plaatsgenomen: je kiest bewust voor een uitdossing die Amsterdammers en raadsleden krenkt

Back To Top
Zoeken