skip to Main Content

Haarlemmer Houttuinen wordt fietsroute

De Haarlemmer Houttuinen wordt straks onderdeel van een nieuwe fietsroute van CS naar het Westerpark. Met twee nieuwe bruggen wordt de drukke autostraat straks een doorgaand fietspad.

CENTRUM – Handig voor wie de trein moet halen, want via het nieuwe fietspad komen fietsers veel sneller aan op het station, dan wanneer ze  over de Haarlemmerstraat moeten. Fietsers die van en naar het station richting West of vice versa gaan, moeten nu over de superdrukke Haarlemmerstraat. Die krijgt dagelijks twintigduizend fietsen te verstouwen en wordt alleen maar drukker. Dat komt onder andere doordat in de nieuwe woonwijken Haven-Stad en bij Sloterdijk steeds meer mensen komen wonen die op de fiets naar het centrum willen. De doorgaande route over de Haarlemmer Houttuinen moet de Haarlemmerstraat dus ontzien. Met het fietspad komt ook een nieuwe fietsbrug over het Westerkanaal, zodat fietsers vanuit het Westerpark meteen kunnen doorsteken naar de nieuwe route. Wie nu het Westerpark verlaat, moet via Nassaukade en het Haarlemmerplein rijden en als het tegenzit twee keer wachten voor stoplichten. Iets verderop, komt er ook nog een verlaagde brug over de Prinsengracht, zodat fietsers in één streep doorkunnen naar het Centraal Station. De Haarlemmer Houttuinen was vroeger het randje van de grachtengordel en net als de Jordaan een overbevolkte volksbuurt. Totdat in de jaren zeventig de verkrotte woningen plaatsmaakten voor een 27 meter brede verkeersweg.

Kleinschalig denken
Een snelweg bouwen tot in het centrum vonden de beleidsmakers destijds een heel goed idee. De Wibautstraat is daar ook een voorbeeld van. Nu denkt de gemeente daar anders over, zo blijkt uit de eigen website: ,,De fietsroute valt te zien als de triomf van het ‘kleinschalige denken’: In plaats van een snelweg dwars door de oude stad komt er een breed fietspad.”

Beeld: beeldbank Stadsarchief. Bijschrift: De Haarlemmer Houttuinen was vroeger een echte volksbuurt.

Back To Top
Zoeken