skip to Main Content

Haagse Houtrust wordt groenste zuivering van Delfland

Haagse Houtrust Wordt Groenste Zuivering Van Delfland

Afvalwaterzuiveringsinstallatie Houtrust in Den Haag wordt vergaand verduurzaamd. Het wordt zelfs de duurzaamste, groenste zuivering van Delfland.

DEN HAAG – Op de Haagse zuivering gaan wij meer biogas opwekken en daar groen gas van maken en wij gaan de CO2 -uitstoot met vijftig procent terugdringen’, meldt Hoogheemraadschap van Delfland. Afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) Houtrust is gebouwd in 1967 en meerdere keren ingrijpend gerenoveerd. Op een terrein met een oppervlakte van 5 hectaren kan AWZI Houtrust gemiddeld per dag bijna 79.000 kubieke meter afvalwater zuiveren, oftewel de inhoud van meer dan 2.600 tankwagens. En nu wordt een mileuslag gemaakt. AWZI Houtrust ligt aan de Houtrustweg, vlakbij het Geuzenkwartier en de Bosjes van Poot. Hoogheemraad Ruud Egas: ,,Wij maken dagelijks het afvalwater schoon van 1,2 miljoen inwoners en 35.000 bedrijven in Den Haag en omstreken. Dat is belangrijk voor de volksgezondheid en de waterkwaliteit in ons gebied. Ook dragen onze zuiveringen bij aan een duurzame regio. Want wij winnen steeds meer energie en grondstoffen terug uit rioolwater. Wij bouwen nu op Houtrust een installatie die biogas dat vrijkomt bij het vergisten van slib uit rioolwater, omzet naar gas van aardgaskwaliteit. Dit levert jaarlijks 1,9 miljoen kuub groen gas op. Daarmee kunnen in de transportsector twaalf miljoen groene kilometers worden gemaakt’, aldus Egas.

Tweeduizend ton groene CO2
Het gasvormige CO2 dat tijdens de opwerking van het biogas wordt geproduceerd, wordt vloeibaar gemaakt. Jaarlijks levert dit meer dan tweeduizend ton groene CO2 op die kan worden gebruikt in de tuinbouw en de voedsel- en drankenindustrie. Eind december is, als alles volgens plan verloopt, het eerste groene gas al geleverd aan het gasnet van Stedin Netbeheer BV. Begin dit jaar starten ook de werkzaamheden voor de optimalisatie van de overige installaties. Het totale project wordt rond het tweede kwartaal van 2021 opgeleverd.

(Foto: pr)
Back To Top
×Close search
Zoeken