skip to Main Content

Haagse geschiedenis Sinti en Roma vastgelegd

Haagse Geschiedenis Sinti En Roma Vastgelegd

Het Haags Gemeentearchief moet de geschiedenis van de stad zo goed mogelijk documenteren. Een onmisbaar deel van deze geschiedenis is het verhaal van de Sinti en Roma.

DEN HAAG – Burgemeester Jan van Zanen mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen van de publicatie ‘Sinti en Roma in Den Haag. Voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog (1900-1970’. Het beschrijft de geschiedenis van de Sinti en Roma, voor wie Den Haag vanaf begin twintigste eeuw een belangrijke plek was om te verblijven. Met deze publicatie van onderzoeker Peter Jorna worden de mensen achter de verhalen zichtbaar. Hiermee hoopt de onderzoeker een bijdrage te leveren aan meer inzicht in de eigen (familie)geschiedenis van de Haagse Sinti en Roma, in het dagelijks taalgebruik ook aangeduid als zigeuners. Op 16 mei 1944 werden in negentien gemeenten 304 Sinti en Roma opgepakt en naar Westerbork getransporteerd. Maar liefst 245 personen werden op 19 mei 1944 doorgestuurd naar vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

Hoge aantal

Van de opgepakte Sinti en Roma waren 85 personen afkomstig uit Den Haag, 75 van hen werden op de trein naar Auschwitz gezet. Dit opmerkelijk hoge aantal was voor het Gemeentearchief aanleiding om onderzoek te laten doen naar de geschiedenis van deze Haagse gemeenschap. Aan de Vondelstraat hangt een herinneringsplaquette, ter nagedachtenis aan de weggevoerde Sinti en Roma.

Back To Top
×Close search
Zoeken