skip to Main Content

H-buurt straks aardgasvrij

De H-buurt moet in de nabije toekomst leuker, mooier, veiliger en… aardgasvrij worden. De gemeente, woningbouwcorporaties, Nuon, netbeheerder Alliander en bewoners zoeken naar de beste oplossingen.

ZUIDOOST – De H-buurt was al groen, maar wordt in de nabije nóg aanmerkelijk groener. Niet zozeer voor wat betreft de bomen en planten, maar wel inzake de stroomvoorziening. In 2040 wil Amsterdam van het gas af zijn en de H-buurt wordt als één de eerste Amsterdamse buurten aardgasvrij gemaakt. Een deel van de wijk, de rechte H-buurt, is overigens al aangesloten op stadswarmte voor verwarming en warm water – maar er wordt nog niet elektrisch gekookt. In Hoptille, Haardstee en Heesterveld is een deel van de woningen voor de verwarming aangesloten op stadswarmte. Van de woningen die nog met aardgas worden verwarmd, zijn de cv-ketels relatief nieuw en deze zullen om die reden niet op korte termijn op stadswarmte worden aangesloten. Dat geldt ook voor Huntum waar het gasnet recent is vervangen. In Hakfort en Huigenbos zitten alle woningen nog volledig op gas, zowel voor de verwarming als het koken. Maar voor de gehele H-buurt geldt dat aardgasvrij de toekomst zal zijn. Over de wijze waarop dat moet gebeuren, wil de gemeente graag met de bewoners in gesprek.

Participatie

Samen met Stichting !WOON heeft de gemeente al een aantal bestuurders van huurderscommissies en Verenigingen van Eigenaren benaderd om mee te denken over een nieuwe, duurzame energiebron voor de buurt. Wie zelf ook wil meedenken en -praten, kan zich aanmelden voor een van de bijeenkomsten. Stuur in dat geval een mail naar b.knaapen@wooninfo.nl

Back To Top
Zoeken