skip to Main Content

Grote plannen voor Museum- en Mommerskwartier

Het Drögepand Krijgt Een Andere Bestemming.

Duurzame textielbedrijven in het Drögepand en een verbinding tussen het Mommersgebouw en de Damastweverij. Dat zijn plannen voor het Museum- en Mommerskwartier…

TILBURG – Een levendige plek die aantrekkelijk is voor inwoners, kunstenaars en bezoekers. Dat moet het Museum- en Mommerskwartier worden. Plannen worden op dit moment uitgewerkt.  Onderdeel hiervan is een overkapte verbinding tussen het Mommersgebouw, de huidige entree van het TextielMuseum, en de Damastweverij. Daar komt ruimte voor evenementen. Directeur van het Textielmuseum, Errol van de Werdt: ,,Wij zijn heel blij met dit collegebesluit, dat getuigt van Tilburgse daadkracht. Met veel energie kijken we ernaar uit om samen met makers, bedrijven, publiek en de buurt hier een nieuw creatief makershart voor de stad te realiseren. Een betekenisvolle ontmoetingsplek én een aanjager in de ontwikkeling van het Museumkwartier tot het volgende bruisende stadsdeel.” Het Drögepand, dat naast het Textielmuseum staat, krijgt een andere bestemming. Het wordt een circulaire textielhub. Het gebouw gaat onderdak bieden aan jonge en duurzame textielbedrijven. Ook gaan verschillende organisaties tonen hoe de textielbranche duurzaam kan functioneren.

State of the art

Wethouder Marcelle Hendrickx: ,,Wat we hier besluiten. is een belangrijke stap. Zowel vanuit stedelijke ontwikkeling, de cultuuragenda als onze ambities voor circulaire economie. We willen dat culturele iconen als het TextielMuseum en TextielLab ook de komende twintig jaar ‘State of the art’ zijn. En dat dit stedelijk gebied nog meer tot leven komt.” Of de plannen doorgang vinden is overigens nog allerminst zeker. Er wordt nog aanvullend onderzoek gedaan naar de renovatie en verduurzaming van de rijksmonumentale gebouwen in het Mommerskwartier, de businesscase van de textielhub en de vastgoedexploitatie van het Drögepand. In 2022 valt het definitieve besluit.

(Foto: Flickr / Esther Westerveld)

Lees ook…

Tentoonstelling over 125-jarig bestaan Willem II

Back To Top
Zoeken