skip to Main Content

Groene waterstof op de Lage Weide

Groene Waterstof Op De Lage Weide

Ondernemers van de Lage Weide zijn een project aangegaan voor het eerste waterstoftankstation van regio Utrecht. De Hogeschool Utrecht sloot zich aan om onderzoek te doen.

UTRECHT – Het duurt nog ongeveer een jaar, maar bedrijventerrein de Lage Weide krijgt begin 2022 een zelfvoorzienend tankstation voor groene waterstof. Ondernemers van het terrein hebben het initiatief hiervoor genomen en zijn gezamenlijk eigenaar van het tankstation. Dit geeft hen de mogelijkheid om waterstofvoertuigen aan te gaan schaffen. Hiermee hopen de ondernemers de vicieuze cirkel te doorbreken waarbij een tankstation niet wordt aangeschaft omdat er geen voertuigen zijn en vice versa.

Acht ton

De ondernemers namen het initiatief, maar hebben het station niet alleen betaald. De Europese Unie is met een subsidie van €848.000 bijgesprongen om het project te realiseren. Het geld werd door de gemeente toegekend en komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De betrokken ondernemers kwamen van de Stamhuis Groep, ProfiNRG BV en EJP Accountants.

Electrolyser

Onderdeel van het project is ook een electrolyser. Dat apparaat gaat de waterstof opwekken. Daarom heeft de Hogeschool Utrecht zich ook in dit project gemengd. De school buigt zich onder andere over de effectiviteit en de effecten op het milieu. Rector Ruben Vrijhoef ziet wel alvast een positief punt: ,,Rijden op groene waterstof bespaart een hoop uitstoot”. Een groot voordeel van het station is ook dat de opgewekte waterstof vervoerd kan worden. De rector benadrukt dat de waterstof groen is en dus geheel uitstootvrij. Dit in tegenstelling tot grijze waterstof.

(Foto: Flickr / Tabercil)
Back To Top
×Close search
Zoeken