skip to Main Content

Groene metamorfose van grijze kantoorkolos 

Een onooglijk betonnen pand aan de Zuidas bleek een lot uit de loterij voor de nieuwe eigenaar. Het werd getransformeerd tot een duurzaam kantoorgebouw compleet met tropische tuin én een restaurant waar een ieder welkom is.  

ZUID – Sinds eind vorig jaar zitten alle zeshonderd medewerkers van de Goede Doelen Loterij (Postcodeloterij, Bankgiro Loterij en VriendenLoterij) in een modern gebouw. Het voormalige Winterthur-pand uit de jaren zeventig op de hoek van de Beethovenstraat en de Prinses Irenestraat is getransformeerd tot een van de duurzaamste gebouwen van de stad. Boudewijn Poelmann, een van de oprichters van de goede-doelenloterijen, kocht het verwaarloosde pand in 2013. Het stond toen al vijf jaar leeg en had in de buurt al de bijnaam ‘Weeskind van de Zuidas’. Medewerkers mochten meedenken en hun wensen kenbaar maken. Ze wilden een yogastudio, massage- en kolfruimte. En die kwamen er allemaal ook. Aan één wens werd niet voldaan: een Cruyff Court op het dak om in de pauze een balletje te trappen. Maar met het dak had het bedrijf andere plannen, namelijk: zonnepanelen.  

Tropische tuin
Het hele gebouw is super duurzaam. Alleen het karkas van het oude gebouw is behouden, het bouwafval werd hergebruikt. Ook het gesloopte beton. Een ander opmerkelijk duurzaam detail is dat de wc’s worden doorgespoeld met regenwater. Op de bovenste verdieping is een tropische tuin, waar een imker zijn kasten heeft en bijen dus rondvliegen. Voor de bewatering van deze tuin wordt eveneens regenwater gebruikt. Duurzaam zijn ook de meubelen. De goede-doelenloterijen wilden per se de oude meubelen meenemen. Wat er nog extra bij kwam, werd van Marktplaats en tweedehands meubelverkopers gehaald. 

Met restaurant
Wie dit gebouw van eens vanbinnen wil bekijken, hoeft niet per se bij de goede-doelenloterijen te werken. Er komt ook een voor publiek toegankelijk restaurant in het gebouw. De naam? La Lotteria. Dit wordt uitgebaat door The Colour Kitchen, een bedrijf dat mensen opleidt die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. 

Back To Top
Zoeken