skip to Main Content

Groene Amsterdammer: Marjan Blok

Marjan Blok

Tien jaar geleden maakte programmamaker Marjan Blok een filmpje over een zelfvoorzienende woonboot in Amsterdam Noord. ,,Ik raakte zo geïnspireerd dat ik dacht: dit wil ik ook; met een vriendengroepje een aantal boten kopen en samen een drijvende woonwijk creëren.”

Begin deze maand werden in het Johan van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord de palen geslagen voor de steiger, waar 30 boten aan komen te liggen. Voor 46 huishoudens en zo’n 100 bewoners. Want dat ‘groepje vrienden’ breidde zich snel uit, toen Marjan vertelde over haar plannen.

Samen ontwierpen ze Schoonschip, de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa. Met groene daken, warmte dat onttrokken wordt aan het water van het kanaal en een gedeelde aansluiting bij het energienet, zodat onderling op een slimme manier elektriciteit kan worden uitgewisseld.

Na de zomer meren de eerste boten aan en in het tweede kwartaal van 2019 is de wijk naar verwachting klaar. “Een magisch gevoel. Het was een hele bevalling, maar eindelijk kunnen we onze belofte naar de bewoners inlassen. En als ik onze boot straks zie liggen, ben ik heel trots.”

Back To Top
Zoeken