skip to Main Content

Groei duurzame initiatieven in de stad

De stad werkt aan de transitie naar duurzame energie. Toen de hoofdrolspelers op dat gebied onlangs samenkwamen, viel ‘ons’ project in Science Park op.

OOST – Het platform ‘02025 Amsterdam koploper schone energie’ wil bewerkstelligen dat Amsterdam in 2025 over is op schone, eerlijke en veilige energie. Tijdens de recente jaarlijkse vergadering van deze organisatie bleek dat het aantal Amsterdamse initiatieven met betrekking tot duurzame energie het afgelopen jaar flink is toegenomen en dat dit naar verwachting verder zal stijgen. In een bomvolle zaal in Old School in Zuid was wethouder duurzaamheid Marieke van Doorninck enthousiast: ,,Als ik jullie zie, ben ik hoopvol dat we onze doelstellingen gaan halen.” De hoofdrolspelers uit de Amsterdamse energietransitie, waaronder energiecoöperaties, vertelden over hun resultaten tot nu toe en de plannen voor de toekomst. Het verhaal van MeerEnergie uit Watergraafsmeer viel op: deze coöperatie wil de restwarmte van een datacentrale op Science Park naar huishoudens brengen. Terwijl de meeste coöperaties vooral elektriciteit opwekken, is dit een coöperatie op het gebied van warmte. Naast energiecoöperaties telt de stad ook vele energie-initiatieven, zoals Groengas Gaasperdam in Zuidoost dat groen gas gaat maken uit het riool.

Klimaatakkoord
Amsterdam werkt momenteel aan een klimaatakkoord dat op 20 juni feestelijk wordt gelanceerd. De inbreng van de energiecoöperaties en energie-initiatieven wordt daarin meegenomen. De gemeente is momenteel in elk stadsdeel bezig deze inbreng in kaart te brengen.

Back To Top
Zoeken