skip to Main Content

Grijze muren verrijkt met ‘gouden citaten’

Beroemde Schrijvers Als Harry Mulisch Worden Geëerd In Haarlem Met Citaten

Het project Haarlemse Muren eert Haarlemse schrijvers met citaten. In de Jansstraat is het citaat ‘Wie niet twijfelt, leert niet’ van Coornhert al te lezen.

HAARLEM – ‘Wie niet twijfelt, leert niet’, aldus de zestiende-eeuwse toneelschrijver Dirck Volkertsz. Coornhert. Dat citaat is nu ook te lezen in de Jansstraat, als onderdeel van het project Haarlemse Muren. Dit is een initiatief van Stichting Literair Haarlem en Haarlemmer Bas Kamps. Grafisch vormgever Jean-Paul Mombers bracht het citaat op de muur aan. Het idee achter het project is om Haarlemse schrijvers of dichters te eren. Burgemeester Jos Wienen onthulde de eerste muur, maar Literair Haarlem heeft de smaak te pakken en wil het project snel een vervolg geven.

Verbinding

De organisatie zoekt verbinding met zoveel mogelijk partijen, denk daarbij aan de gemeente of de Nederlandse Spoorwegen. De organisatie heeft al twee teksten van Godfried Bomans die ze graag aan de noordzijde van het station wil plaatsen. Later dit jaar moet er ook een tekening van Harry Mulisch komen, op welke muur is nog niet bekend. Striptekenaar Milan Hulsing heeft toegezegd de tekening te maken. Milan Hulsing verstripte eerder Mulisch’ boek ‘de Aanslag’.

Voorwaarden

Bas Kamps vertelde aan NH Nieuws: ,,Ik liep eens door Antwerpen en verwonderde me over teksten die op een muur waren geschreven. Ik ging wat speuren en toen bleek het om werk van Willem Elsschot te gaan.” Kamps is enthousiast en wil graag dat mensen citaten aandragen. Er zijn wel twee voorwaarden: Het moet kort maar krachtig zijn en de schrijver moet een link met de locatie hebben. Mensen die geschikte muur of een geschikte tekst weten, kunnen deze insturen via bit.ly/HaarlemseMuren.

(Foto: Wikimedia Commons / Mauritsvink)

Lees ook:

10 vragen aan… Nelleke Noordervliet

Back To Top
Zoeken