skip to Main Content

Grenzeloze liefde van Surinamers  

Vorig jaar was er in de OBA Javaplein een expositie van Surinaamse trouwfoto’sSinds kort is er een tastbaar vervolg: een boek dat leest als een familiealbum met een boodschap.  
 
OOST  Eind mei kwam Trouwportretten. Surinaamse voorouders in beeld uit. Dit boek is het vervolg op de gelijknamige reizende tentoonstelling die sinds het najaar van 2018 in de OBA Javaplein en andere locaties te zien is. Via bijna honderd bruidsfoto’s en tientallen verhalen geeft dit boek een beeld van door Surinamers gesloten huwelijken tussen 1845 en 1950. Niet alleen in eigen landmaar ook daarbuiten, zoals op Aruba, Curaçao of Bonaire en in voormalig Nederlands- Indië. 
 
Grenzen overschrijden 
Uit de verhalen blijkt dat de partners soms religieuze, etnische en sociale grenzen overschreden om samen te zijn. Volgens de uitgever ‘leest het boek als een familiealbum’ en ‘bevat het de bemoedigende boodschap dat etnische of religieuze verschillen tussen mensen in intieme onderlinge relaties vaak irrelevant worden’. Het boek is samengesteld door Lucia Nankoe en Jean Jacques Vrij. Literatuurwetenschapper Nankoe is gespecialiseerd in de Caraïbische literatuur, historisch onderzoeker Vrij in de Surinaamse sociale geschiedenis. Het boek is voor €24,50 te koop bij de boekhandel en de site van de uitgever (indeknipscheer.com). 

Back To Top
Zoeken