skip to Main Content

Glimmende buurtparels op Muiderpoortstation

De Amsterdamse kunstenaar Serge Verheugen schilderde 25 portretten van bijzondere Oosterlingen op een kiosk van het Muiderpoortstation. Stuk voor stuk zijn ze ‘buurtberoemd’.

OOST – Op 24 maart werd het kunstwerk onthuld dat Serge Verheugen in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen maakte. Het werk is zestig vierkasnte meter groot en bestrijkt bijna de hele kiosk op perron 2 en 3 van het Muiderpoortstation. Voor dit werk, dat Buurtberoemd heet, schilderde hij 25 bijzondere buurtbewoners uit de Dapperbuurt en Indische Buurt. Het kunstwerk is een eerbetoon aan diegenen die zich, vrijwillig of professioneel, inzetten voor de buurt: tégen armoede en eenzaamheid, vóór leefbaarheid en begrip. Op een van de muren ligt Verheugen het kunstwerk toe: ,,Veel reizigers wonen of werken in de buurt. De meesten van hen zijn heel gewone mensen die nooit een straat naar zich vernoemd krijgen. En zo zijn er op elk perron en in elke wijk, talloze, precies dezelfde gewone mensen. Maar niemand is natuurlijk gewoon. Iedereen heeft zijn eigen verhaal of haar unieke plaats in de familie- of buurtgeschiedenis. Hier vindt u de portretten van een aantal glimmende buurtparels. Gewone mensen die ongewone dingen in het leven doen en daarmee heel belangrijk voor hun omgeving zijn. En er zijn er nog veel meer. Geen wereldberoemde mensen, maar toch zeker buurtberoemd.”

Lieve Amsterdammers

Zo is er een portret van een ‘bevlogen lerares’ te zien. Ze komt oorspronkelijk uit Marokko en is hier ‘om van kinderen wereldburgers te maken’. Naast haar staat Arie, de hoofdredacteur van buurtkrant Dwars door de buurt: ,,Ik ben geen levensgenieter. Het leven is een serieuze zaak.” Iets verderop is Mousid te zien. Hij woont sinds 1975 in Oost en traint op zijn sportschool ‘alles van kinderen tot mantelzorgers’. Zijn drijfveer: ,,Ik ben ooit geholpen toen ik geen geld had. Ik dacht dat ga ik ook doen.” Stuk voor stuk zijn het de lieve Amsterdammers waar onze burgemeester Van der Laan zo dol op was.

Back To Top
Zoeken