skip to Main Content

Gezocht! Anekdotes over Osdorp 

Gezocht! Anekdotes Over Osdorp 

De muurschildering van Jorge Kata Núñez bewees weer eens dat Osdorp talloze markante plekken en anekdotes kentDeze bijzondere verhalen worden nu vastgelegd… Met jouw hulp! 

NIEUW-WEST  Tijdens de renovatie van winkelcentrum Osdorp zal de eind vorig jaar ontdekte muurschildering van Jorge Kata Núñez te zien blijven. Dit gebeurt door glas te plaatsen in de gevel. De Chileen maakte het schilderij in 1983 – als lid van het collectief Brigada Ramona Parra – als protest tegen de dictatuur in zijn vaderland. Nunez: ,,De geschilderde figuren vertellen het verhaal over de dictatoriale tijd van Chili. Zo staat de paardenkop voor kracht voor het volk. De vrouw en man die samen een ster tillen, symboliseren de hoop die we niet mochten verliezen en er staat ook ‘nee tegen fascisme’.” Bouwvakkers ontdekten het schilderij in oktober vorig jaar, toen ze begonnen met sloopwerkzaamheden op het plein. De vraag was wat er met de kleurige tekening moest gebeuren. Immers, door nieuwbouw zou het weer aan het oog worden onttrokken. 

Anekdotes en overleveringen
Volgens het team voor stedelijke ontwikkeling STIPO toont deze muurschildering aan dat er in Osdorp talloze markante plekken en anekdotes zijn. Daarom organiseerde het team vorige maand verhalenavond waarop de ‘mural’ van Núnez ook aan bod kwam. Buurtbewoners die verhalen, anekdotes en overleveringen uit eerste hand kennen, die niet eerder zijn opgetekend, maar die iedereen in Osdorp kentkunnen zich per mail melden bij Stipo: sienna.veelders@stipo.nl. Deze verhalen worden gedocumenteerd en zullen later via een app ter plekke beluisteren zijn.  

Back To Top
×Close search
Zoeken