skip to Main Content

Gemeente weet wie waar is met wifi-trackers 

In de binnenstad staan 26 zogenaamde wifi-trackers. Zo houdt de gemeente in de gaten of het niet te druk wordt. De voorbijganger wordt echter niet gewaarschuwd. 

Niet alleen camera’s, ook onzichtbare sensoren houden in het centrum van Amsterdam voorbijgangers in de gaten. Deze vangen het wifisignaal van telefoons op en volgen argeloze voorbijgangers via het wifi-signaal. Dit gebeurt zelfs als hij niet op een netwerk is ingelogd. Gemeenten hebben dit zogenaamde wifi-tracken ontdekt. Amsterdam nu ook. De stad heeft 36 van dergelijke wifisensoren in de stad staan, waaronder 26 in het centrum. De overige tien sensoren staan bij de Arena. Commerciële partijen gebruiken de techniek ook, winkels willen bijvoorbeeld heel graag weten wie er in de buurt is geweest.  

Verbod
Wethouder Touria Meliani zou deze laatste vorm van wifi-tracking willen verbieden, zoals ook is beschreven in het coalitieakkoord. Maar lokaal is dat volgens de wethouder moeilijk te realiseren. Daarvoor zoekt ze de samenwerking met andere gemeenten. Dat de gemeente de techniek ook gebruikt, is geen argument om het verbod niet te willen, zo zegt ze in De Volkskrant. ,,Wij doen het niet om geld mee te verdienen, zoals andere partijen.” 
De gemeente brengt met de techniek mensenstromen in kaart, bijvoorbeeld in periodes van grote drukte. Als het op de Wallen of in de Kalverstraat bijvoorbeeld te vol wordt, kan de gemeente proberen het publiek de andere kant op te sturen. 

Website 
In andere gemeenten staan op plekken met wifi-tracking bordjes met een waarschuwing dat er sensoren staan. In het centrum van Amsterdam en bij de Arena gebeurt dit niet. Amsterdammers en bezoekers van Amsterdam moeten het doen met een kaart op de website waarop staat aangegeven waar de trackers staan. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft zich al een aantal keren stevig uitgesproken tegen dit wifitrackgedrag. Wie nu niet gevonden wil worden en toch in de binnenstad moet zijn, kan het beste de wifi op zijn of haar telefoon uitzetten. 

Back To Top
Zoeken