skip to Main Content

Geld voor 4000 woningen in Hamerkwartier?

Geld Voor 4000 Woningen In Hamerkwartier?

Om twintigduizend woningen in de regio, waaronder meer dan vierduizend in het Hamerkwartier, versneld te bouwen is een subsidie van het rijk aangevraagd. Zullen ze dit geld krijgen?

NOORD – Vanuit de Metropool Regio Amsterdam (MRA) is een aanvraag gedaan van honderd miljoen euro om de bouw van woningen in de regio te versnellen. Het gaat in totaal om twintigduizend woningen, verdeeld over Amsterdam, Amstelveen, Haarlemmermeer, Zaanstad, Haarlem, Almere, Purmerend en Hilversum. Ook in Noord staan woningen op het lijstje die onder deze aanvraag vallen. Er is een plan om 4.166 woningen te bouwen in het Hamerkwartier. Wethouder Laurens Ivens (Wonen) vindt het belangrijk dat het geld er komt: ,,Het tekort aan betaalbare woningen in onze regio is enorm. Met een gemiddelde bijdrage van ongeveer €5.000 per woning uit de bouwimpuls, kunnen we de bouw van bijna twintigduizend betaalbare woningen versneld voor elkaar krijgen”. Ook vanuit de provincie komen positieve geluiden over de aanvraag. Cees Loggen, Gedeputeerde Wonen: ,,De plannen vanuit de gemeentes liggen voor, de spades kunnen de grond in. Met dit bod kunnen we het woningtekort een significante slag toebrengen terwijl we de leefbaarheid van onze provincie beschermen. We rekenen op een positieve reactie van het kabinet.”

Totaalplaatje

Twintigduizend woningen lijkt een enorm aantal. Maar het is slechts een klein aantal wanneer je het vergelijkt met het aantal woningen dat tot 2030 gebouwd moet worden. Landelijk moeten er 845.000 woningen uit de grond worden gestampt om de tekorten in te lopen. De subsidieaanvraag komt uit de pot Bouwimpuls, waar in totaal één miljard euro in zit. De pot is bedoeld om de bouw van woningen te versnellen.

(Foto: Stadsarchief Amsterdam / Vos de Freerk)

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken