skip to Main Content

Gaat de Gouden A.A.P. naar Noord?

Op 17 april wordt bekend welk project de Amsterdamse Architectuur Prijs 2019 krijgt. In Noord maakt het Hyperion Lyceum kans, evenals het ‘Driegeneratiehuis’.

NOORD – Architectuurcentrum Amsterdam maakte in maart de tien nominaties voor de Amsterdamse Architectuur Prijs 2019 bekend. De prijs, die ook bekendstaat als de Gouden A.A.P., wordt op 17 april uitgereikt aan het project dat door de vak- en publieksjury als het beste van de stad wordt verkozen. Van de tien projecten staan er twee in Noord: het Hyperion Lyceum aan de Badhuiskade en het ‘Driegeneratiehuis’ in Buiksloterham. De school, een ontwerp van Ector Hoogstad Architecten, lijkt op een crematorium. Maar vanbinnen is het gebouw heel ‘blij’. Zo is het atrium verdeeld in diverse niveaus met trappen, galerijen en werkplekken. Het Driegeneratiehuis, een ontwerp van Beta, is bestemd voor twee huishoudens uit één familie; een gezin met kinderen én een ouder stel.

Noord/Zuidlijn

Het huis is ontstaan op initiatief van een particulier: Auguste van Oppen, partner bij Beta. Hij zocht naar een plek om zowel zijn gezin als zijn schoonouders te huisvesten en schetste een zwart blok met vierkante ramen. Dat particulieren aan het bouwen slaan, is helemaal van nu: woon-werkproject Pondok in Nieuw-West, een andere genomineerde, is een initiatief van een groep maatschappelijk betrokken particulieren. Behalve het Driegeneratiehuis en het Hyperion is ook een ander deels noordelijk project genomineerd: de Noord/Zuidlijn. Op 17 april weten we waar de gouden A.A.P. naartoe gaat.

Back To Top
Zoeken