skip to Main Content

Friese kunstenaar maakt beeld Johan Cruijff 

Friese Kunstenaar Maakt Beeld Johan Cruijff 

In drie maanden tijd brachten Ajax-supporters €75.000 bijeen voor een standbeeld van Johan Cruijff bij ‘zijn’ stadion in Zuidoost. Inmiddels is ook bekend wie dat eerbetoomag maken: beeldhouwer Hans Jouta

ZUIDOOST – Beeldhouwer Hans Jouta maakte eerder het standbeeld van voormalig assistent-trainer Bobby Haarms bij de hoofdingang van de Johan Cruijff Arena. Eind vorig jaar kreeg de Fries te horen dat hij het standbeeld van Johan Cruijff bij het stadion mag maken. Van de dertig aanmeldingen die binnenkwamen bij de werkgroep ‘Deze man verdient een standbeeld’ vonden de groepsleden hem het meest geschikt. Zij hadden op 25 juli 2018, de dag dat Ajax Sturm Graz verpulverde, met een spandoek supporters opgeroepen om geld te doneren voor een standbeeld van Cruijff. In één dag stond de teller al op €5.000. Drie maanden later stond die op €75.000.

Overleg familie
Waarom Jouta de opdracht heeft gekregen? Volgens Herjan Pullen, woordvoerder van de werkgroep, was Jouta ‘het meest overtuigend, enthousiast en concreet’. Ook was het een pré dat hij regelmatig bij thuiswedstrijden op de tribune zit. Het uitgangspunt van de werkgroep was namelijk dat het beeld vanuit en door supporters moest worden gerealiseerd. Jouta heeft al enig idee hoe het standbeeld eruit moet komen te zien. Maar voordat hij gaat begint, bepaalt hij in overleg met de werkgroep en de familie de pose van de legendarische nummer 14. Het is de bedoeling dat het beeld – manshoog en van brons – binnen twee seizoenen wordt onthuld. 

 

Sjaak Swart  

Jouta staat bekend om zijn beelden van metaal. Zijn voorkeur gaat uit naar brons. Behalve het standbeeld van Bobby Haarms, heeft hij ooit in opdracht van Amsterdam-Arena bronzen beeldjes gemaakt van onder anderen Johan Cruijff (2008), Rinus Michels (2010), Sjaak Swart (2010) en de broertjes De Boer (2013). Naast werk in opdracht maakt Jouta ook ‘vrij werk’, daarin zitten opvallend veel beelden van dieren.

Back To Top
×Close search
Zoeken