skip to Main Content

Fietsenstalling nabij Leidseplein

Nu is het op het Leidseplein al opletten geblazen of de fiets wel op de juiste plek is neergezet. Maar straks is bovengronds ‘fietsparkeren’ helemaal taboe. Daar komt echter wel iets voor terug..!

CENTRUM – Op het Leidseplein kunnen fietsers hun rijwiel beter niet meer foutparkeren. Als Handhaving langs is geweest, moeten ze hun rijwiel ophalen bij het fietsdepot in het Westelijk Havengebied. Voor wie op of rond het plein al eens radeloos heeft rondgedwaald om een plekje te bemachtigen voor zijn fiets, is er echter ook goed nieuws. De gemeente gaat onder het Kleine Gartmanplantsoen een fietsenstalling bouwen met plek voor 2000 rijwielen. Metingen hebben uitgewezen dat op en rond het plein op drukke tijden rond de 3100 fietsen een plekje moeten vinden. Straks kunnen behalve onder het plantsoen ook circa 400 fietsen worden gestald bij De Melkweg, daarvoor wordt een ‘eiland’ gebouwd in het water. Op straat zijn straks zo’n 660 plekken. Bromfietsen en snorscooters mogen op straat blijven staan, daarvoor komen 320 vakken. In het hele gebied, op en rond het Leidseplein, gaat straks een fietsparkeerverbod gelden. Wie zijn fiets niet neerzet op de daarvoor bestemde plekken, loopt dus risico dat zijn rijwiel op de auto richting fietsdepot wordt geladen.  ,,Hierop wordt dagelijks gehandhaafd”, waarschuwt de gemeente.

Autovrij
Deze fietsenstallingen zijn het sluitstuk van de vernieuwing van het Leidseplein. Zo is het gebied tussen Stadhouderskade, Marnixstraat en het terrassenplein autovrij geworden en de Leidsebrug tussen Leidsebosje en Marnixstraat is compleet vernieuwd. De honderd jaar oude brug in Amsterdamse Schoolstijl van Piet Kramer is steen voor steen afgebroken, gerestaureerd en weer teruggeplaatst. De ornamenten – beelden in de vorm van dieren – zijn vervolgens helemaal uitgelicht met ledlampen. ,,Dat zorgt voor een ‘entree Leidseplein’ met allure”, aldus de gemeente.

 

 

Back To Top
Zoeken