skip to Main Content

Expositie 50 jaar IJ-tunnel

Expositie 50 Jaar IJ-tunnel

Vijftig jaar geleden opende koningin Juliana de IJ-tunnel. Museum Amsterdam Noord wijdt tot eind april een tentoonstelling aan de bekendste autotunnel van Amsterdam.

NOORD – Museum Amsterdam Noord, dat door vrijwilligers wordt bestierd, laat originele voorwerpen en documenten zien uit de vijftigjarige geschiedenis van de IJ-tunnel. Er is dankbaar gebruik gemaakt van archieven en depots van onder andere het Amsterdam Museum en NEMO. De IJ-tunnel maakte in 1968 een eind aan de talloze pontjes op het IJ. Werknemers van de havenbedrijven in Noord voerden dagelijks heen en weer. In Noord stonden de bussen voor het streekvervoer naar Noord-Holland en er liep een tramlijn vanaf het IJ naar Edam, Volendam en Monnickendam. Het tramstation lag op de plek waar de IJ-tunnel in Noord boven de grond komt. Toen de IJ-tunnel werd geopend, konden de streekbussen vanaf het Centraal Station vertrekken. Ook het autoverkeer nam toe. Tot de komst van de Noord/Zuidlijn reden er drieduizend bussen en veertigduizend voertuigen per etmaal door de tunnel. De rol van de IJtunnel is, zeker na de komst van de Noord/Zuidlijn, veranderd. Het is nu een drukke stadstunnel. Ook gaan er elk jaar duizenden hardlopers doorheen voor de Dam tot Damloop.

 ‘Onze tunnel’
Ter gelegenheid van dit vijftigjarig jubileum brengt de gemeente het boek ‘Monument onder het IJ’ uit, geschreven door Harry Bijl. Zijn verhaal begint bij de eerste plannen en ontwerptekeningen en de strijd die Amsterdam met Den Haag voerde om ‘onze Amsterdamse tunnel’ te mogen bouwen. Museum Amsterdam Noord, Zamenhofstraat 28 A. Openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree 4 euro (65+, jongeren en Stadspas 2 euro). De Museumkaart is niet geldig.

Back To Top
×Close search
Zoeken