skip to Main Content

Experiment Mantelzorgtest groot succes

Mantelzorgers Worden Met De Mantelzorgtest Geholpen Om Meer Tijd Aan Zichzelf Te Besteden.

Mantelzorgers zijn niet zelden overbelast zijn en sommigen dreigen te bezwijken onder hun zorgtaken. In Tilburg werd geëxperimenteerd met de Mantelzorgtest die uitval moet voorkomen. Het blijkt een succes!

TILBURG – De Mantelzorgtest waarmee (ook) in Tilburg werd geëxperimenteerd is succesvol. De test wordt landelijk uitgerold. Met deze test krijgen mantelzorgers niet alleen inzicht in wat zij doen, maar ontvangen zij ook tips en ondersteuning vanuit verschillende organisaties. In Tilburg zijn dit ContourdeTwern, Thebe, De Wever en Exfam. Ook huisartsen bieden hulp. Met deze hulp moeten mantelzorgers meer inzicht krijgen in hun taken waardoor de planning beter wordt en er meer tijd overblijft voor hun persoonlijke leven. Volgens de gemeente is het risico op overbelasting bij mantelzorgers groot en trekken zij vaak te laat aan de bel voor hulp. Volgens verantwoordelijk wethouder Rolph Dols is deze Mantelzorgtest belangrijk, want: ,,In deze tijd staan mantelzorgers onder grote druk. Juist dan is het belangrijk dat zij goed voor zichzelf blijven zorgen en zich realiseren wat er op hun bordje ligt. De Mantelzorgtest is daarbij een goed hulpmiddel gebleken.”

Meest waardevolle

De Mantelzorgtest kan worden gedaan via website tilburg.mantelzorgtest.nl. In de vragenlijst wordt er gevraagd wat de mantelzorger doet voor anderen, hoeveel moeite het hem/haar kost en wat de weekindeling is. De Tweede Kamerfractie van 50PLUS is enthousiast over dit initiatief. Zij bestempelen de Mantelzorgtest als één van de meest waardevolle. Om de test landelijk uit te kunnen rollen, wordt er verspreid over twee jaar €2 miljoen geïnvesteerd. De Mantelzorgtest is sinds 2019 in ontwikkeling. Naast Tilburg deden ook Breda en Moerdijk mee aan de proefperiode.

(Foto: Flickr / Michael Summers)
Back To Top
Zoeken