skip to Main Content

EK Schaken voor doven in de Bijlmer

Voor Het Eerst In Amsterdam: Het Europees Kampioenschap Schaken Voor Doven

In het Bijlmer Sportcentrum heeft het Europees Kampioenschap Schaken voor doven plaats. Het is voor het eerst dat dit kampioenschap in Amsterdam wordt gehouden.

ZUIDOOST – Het Europees Kampioenschap Schaken voor doven In het Bijlmer Sportcentrum is een primeur voor Amsterdam. Het toernooi wordt georganiseerd door de Amsterdamse dovenschaakclub Tot Ons Genoegen namens de Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond en het ICCD (International Chess Committee of the Deaf). Zo’n 160 deelnemers uit twintig landen zullen in het Bijlmer Sportcentrum hun opwachting maken. Tegelijk met het EK is er een open schaaktoernooi waar iedereen individueel aan kan deelnemen. De gemeente verleent de organisatie €14.500 subsidie. Sportwethouder Simone Kukenheim laten weten trots te zijn dat Amsterdam voor het eerst het Europese Kampioenschap Schaken voor doven mag verwelkomen. ,,Het is een belangrijke mijlpaal in het bestaan van de dovensport en extra bijzonder omdat het plaatsvindt in het jubileumjaar van de Amsterdamse schaakclub. Tot Ons Genoegen bestaat honderd jaar. Ik hoop dat het EK meer mensen zal enthousiasmeren te gaan schaken, want het is niet alleen leuk, het is ook gezond voor je hersenen en goed voor je concentratievermogen.”

Aantallen

Nederland telt anderhalf tot twee miljoen mensen met een auditieve beperking. Daarvan zijn ongeveer twaalfduizend personen vroeg doof: doof geboren of in de eerste drie jaar van het leven doof geworden. Sport is een belangrijk onderdeel van de cultuur binnen de gemeenschap van doven en slechthorenden. Hoewel het voor een sport als schaken geen voorwaarde is om horend te zijn, zijn er goede redenen voor een apart schaakkampioenschap voor mensen met een auditieve beperking. Zo kent de communicatie tussen doven en slechthorenden andere nuances dan die tussen horenden.

(Foto: City)

Lees ook…

Zuidoost scoort vooral op vele groen

Back To Top
Zoeken