skip to Main Content

Einde aan tijdperk volkstuin De Vrijbuiters

Hoe Lang Komt De Spinazie Nog Uit De Grond In Volkstuinvereniging De Vrijbuiters?

De dagen van Volkstuincomplex De Vrijbuiters lijkt na vijftig jaar geteld. De provincie heeft de grond verkocht aan een projectontwikkelaar.  

ZUIDOOST – Slecht nieuws is voor volkstuinvereniging De Vrijbuiters. De locatie is verkocht en de nieuwe eigenaar heeft er andere plannen mee. De dertig recreanten hebben bericht ontvangen dat zij het terrein moeten verlaten en schoon moeten opleveren. Het is een hard gelag voor de tuinliefhebbers, van wie sommigen hier al sinds de jaren zeventig zitten. Ze verwijten de nieuwe eigenaar overigens niets, zo lieten zij het Parool weten. Anders is dat waar het ’t optreden van de gemeente betreft. Die heeft volgens de tuinders namelijk zitten slapen. Voordat zij het volkstuinencomplex verkocht, heeft de provincie bij de gemeente geïnformeerd of die interesse had. Maar toen de gemeente gaf niet thuis gaf, werd het complex voor een kleine €300.000 verkocht aan een vastgoedondernemer. Naar verluidt zou deze er woningen hebben willen bouwen, maar staat het bestemmingsplan dat niet toe. Volkstuincomplex De Vrijbuiters, gelegen op de grens van Zuidoost en Diemen, is een unieke plek. Regels worden hier gezien als richtlijnen en de huur is niet hoog, zo weet het Parool. Hierdoor is de volkstuin in principe voor iedereen bereikbaar. En dat lijkt nu precies wat de gemeente graag wil. Immers, eerder stelde die: ‘De druk op de openbare ruimte en het groen neemt met de groei van de stad steeds verder toe. Het is een opgave in de bestaande en nieuwe stad voldoende kwalitatief groen te realiseren.’

Kwaliteit behouden
Volgens de gemeente is het groenbeleid erop gericht dat alle groengebieden openbaar en toegankelijk zijn en geschikt voor intensiever en meer divers gebruik. ‘Belangrijk is de kwaliteit van de volkstuinen te behouden.’ Die noodzaak was er kennelijk niet voor De Vrijbuiters.

(Foto: Flickr / Gert-Jan van Noord)
Back To Top
Zoeken