skip to Main Content

Eeuwenoude klok terug in het stadhuis

Eeuwenoude Klok Terug In Het Stadhuis

De eeuwenoude klok van het stadhuis moest hoognodig gerestaureerd worden. De eeuwenoude klok werd verwijderd, maar is inmiddels weer teruggeplaatst.

HAARLEM – Niet alleen de toren van het stadhuis is gerenoveerd, ook de ‘stadhuisklok’ was aan een opknapbeurt toe. De klok dateert van 1473 en is destijds gegoten door de beroemde Utrechtse klokkengieter Steven Butendicc. Hij was bedoeld voor de oorspronkelijke stadhuistoren die tussen 1465 en 1486 werd gebouwd. De klok fungeerde in die jaren als alarm, bijvoorbeeld om inwoners te waarschuwen bij brand.  Eind achttiende eeuw moest de toren worden gesloopt vanwege de slechte staat waarin hij verkeerde. Het stadhuis ging een torenloos tijdperk in die 143 jaar duurde. De restauratie was uitbesteed aan de Koninklijke klokkengieterij Eijsbouts in Asten. De klok is daar hersteld en het gedeelte waar hij aan hangt, de kroon, gereconstrueerd.

Minder oud
De toren van het stadhuis en de vleugel aan de kant van de Zijlstraat worden op dit moment aangepakt. Er wordt onderhoud uitgevoerd aan de gevels en de daken, houtrot wordt aangepakt en schilderwerk en metselwerk worden hersteld. De werkzaamheden duren nog tot het einde van het jaar. De stadhuistoren is zoals vermeld aanmerkelijk minder oud dan andere delen van het gebouw. Op de locatie van het stadhuis stond in vroeger tijden een jachtslot van de graven van Holland. Nadat het slot door brand was verwoest, werd in 1370 het stadhuis gebouwd. Daarna verstreken er nog bijna honderd jaar voordat de eerste toren er stond.

(Foto: Gemeente Haarlem / Jurriaan Hoefsmit)
Back To Top
×Close search
Zoeken