skip to Main Content

Eerste 3D-geprinte brug op De Wallen

Wie durft? De voetgangersbrug op de Oudezijds Achterburgwal wordt vervangen door een exemplaar dat gemaakt is met een 3D-printer. De naam van deze nieuwe brug? The Bridge!

CENTRUM – Op De Wallen komt een 3D-geprinte brug. The Bridge, zoals de brug is genoemd, komt op de Oudezijds Achterburgwal ter hoogte van de Stoofsteeg. Het gevaarte ligt nu nog in een loods in Noord. De gemeente is nog bezig met kadewerkzaamheden ter voorbereiding op de plaatsing. Het is de eerste 3D-geprinte brug ter wereld. Bedrijf MX3D dat de brug ontwierp, heeft speciale robots laten bouwen om de klus te klaren. De brug is voorzien van sensoren die meten hoeveel mensen erop staan. Ook verzamelt de brug data over belasting, trillingen, luchtkwaliteit en temperatuur. MX3D is al vanaf 2015 bezig met het 3D-printen van de brug. Aan het bouwwerk werkten negen robots en acht ingenieurs. Nu hangt er over de Oudezijds Achterburgwal op deze hoogte al een paar jaar een rechte noodbrug voor voetgangers.

Wulpse rondingen

Het nieuwe exemplaar heeft wulpse rondingen. Een Engelstalige website noemde het bouwwerk buitenaards: ‘alsof er een tentakel is afgebroken van het moederschip van aliens’. Wie vragen heeft over de brug, kan contact opnemen met de gemeente, via: w.oosterhof@amsterdam.nl.

Back To Top
Zoeken