skip to Main Content

Eerbetoon aan Jacoba Mulder in Beatrixpark 

Stedenbouwkundige Jacoba Mulder was met Cornelis van Eesteren een van de architecten van het Algemeen Uitbreidingsplan. Ze wordt geëerd met een monument in het Beatrixpark. 

ZUID – Met HET monument Future Past Glory in het Beatrixpark heeft stedenbouwkundige Jacoba (Ko) Mulder een eerbetoon gekregen. ‘Juffrouw Mulder’ was verantwoordelijk voor onder meer het ontwerp van het Amsterdamse Bos en het Beatrixpark. Ook haar verdienste: de aanleg van talloze speeltuinen door de hele stad met de bekende klimrekken van Aldo van Eyck. Jacoba Mulder was de rechterhand van stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren. Zij was daardoor medeverantwoordelijk van het AUP, het algemeen uitbreidingsplan waarmee de stad vanaf 1935 werd uitgebouwd richting onder meer Bos en Lommer, de Westelijke Tuinsteden, Prinses Irenebuurt en Buitenveldert. Jacoba Mulder was in haar werk vooral geïnteresseerd in hoe de mens centraal te stellen in haar ontwerpen. Ze werkte van 1930 tot 1972 voor de Dienst Stadsontwikkeling. Het beeld van Jacoba Mulders staat op 100 meter van restaurant As in het Beatrixpark. Het is gemaakt door kunstenaarsduo Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek.  

Een plein
De titel van het kunstwerk verwijst naar het verleden van Jacoba, die altijd bezig was met de toekomst. Voor de onthulling van het beeld, op 12 oktober door wethouder Kunst Touria Meliani, hadden De Vrienden van het Beatrixpark mensen uit Amsterdam en omgeving uitgenodigd die Jacoba heten. Naar Jacoba Mulder is ook een plein in Oost vernoemd, daar staat ook een monument voor de architecte, bestaande uit een zes meter hoge paal gestoken in granito.

Back To Top
Zoeken