skip to Main Content

Dynamisch hart van Oost

Vanaf 9 maart heet theater Oostblok weer Plein Theater. Die oude naam sluit beter aan bij zijn open karakter. Net als een plein wil het theater een middelpunt in de gemeenschap zijn.

OOST – In 1982 werd het Plein Theater aan het Sajetplein opgericht als buurttheater met eetcafé. Vijf jaar geleden werd de naam gewijzigd in ‘Oostblok’, onder die naam groeide het uit tot een van de professionele theaterpodia in de stad. Op 9 maart verdwijnt de naam Oostblok echter weer van de gevel en heet het theater weer ‘gewoon’ Plein Theater. De organisatie legt dat als volgt uit: ,,Plein Theater sluit aan bij het open karakter van een plein dat het middelpunt in een gemeenschap vormt, met een dynamische en diverse programmering.” De associatie met veelal totalitaire regimes uit de voormalige Sovjet-Unie en omgeving is binnenkort dus verleden tijd. Het theater profileert zich dan ook in naam als het hart van Oost. Die naam wordt op 9 maart vanaf 16.00 op feestelijke wijze gelanceerd. Er is dan een proeverij van het Eetlokaal. Ook start dan een nieuwe expositie. Begin maart wordt het nieuwe programma met voorstellingen voor kinderen, jongeren en volwassenen bekend gemaakt op pleintheater.nl. Naast een presenterend podium wil het theater ook een producerend, samenwerkend en meemaak-podium zijn.

Sherazade

Op 8 maart, de dag vóór de naamwijzing, treedt schrijver en programmamaker Abdelkader Benali op met zijn voorstelling De Kalief van Nederland. Hierin gaat hij naar de kern van zijn schrijverschap: Sherazade, de beroemde vertelster van de verhalen uit 1001 nacht, en zijn Marokkaanse oma, bij wie hij de kracht van een goed verhaal ontdekte. De voorstelling, een ode aan zijn grootmoeder, neemt je onder mee naar Libanon en Marokko. Eén van de eerste programmapunten onder de nieuwe naam is Hardcover L, het onlangs gestarte boekenprogramma van het theater in samenwerking met Linnaeus Boekhandel (15 maart).

Back To Top
Zoeken