skip to Main Content

Duizenden woningen in Klaprozenbuurt

Omdat Amsterdam floreert, investeert de gemeente zowel in bestaande buurten als in nieuwbouw. Zo komen er in de Klaprozenbuurt zo’n tweeduizend woningen.

NOORD – In de gemeentelijke ontwikkelstrategie ‘Koers 25’ is de Klaprozenbuurt aangewezen als plek voor woningbouw. In het gebied is ruimte voor zo’n tweeduizend woningen (tachtig procent) en vijftien procent economische en vijf procent maatschappelijke voorzieningen. De eerste bouwprojecten starten waarschijnlijk in 2020/21. Onlangs stemde het college van B en W in met de projectnota Klaprozenbuurt. Daaruit blijkt onder meer dat het bedrijventerrein tussen de Klaprozenweg en de Buiksloterbreek een buurt moet worden met een ‘gemengde bevolking’ en een ‘goede samenhang met omliggende buurten’. De drukke Klaprozenweg wordt ‘een straat die je gemakkelijk kunt oversteken en waar je ook kunt winkelen en op een terras kunt zitten’. De bewoners zijn het grotendeels eens met de projectdoelen. Met de gemeente en andere geïnteresseerden gaan ze werken aan één stedenbouwkundig schetsontwerp voor de Klaprozenbuurt.

Ontwikkelingswijken

Overigens worden bestaande buurten niet overgeslagen. Al in 2017 werden 32 buurten in Zuidoost, Nieuw-West en Noord aangewezen als ‘ontwikkelingswijken’. In de periode 2019-2022 worden die buurten voor €10 miljoen per jaar opgeknapt. In Noord betreft het de Molenwijk, De Banne Noord, De Banne Zuid, Oud Noord Volewijck, Oud Noord IJplein -Vogelbuurt, De Kleine Wereld en de Waterlandpleinbuurt.

Back To Top
Zoeken