skip to Main Content

Dierenpartij wil weer vuurwerkverbod Koningsdag

De Partij voor de Dieren zou graag het traditionele Koningsdag-vuurwerk bij de Sloterplas willen verbieden. Maar de gemeente gaat daar niet over, zegt wethouder Ivens.

NIEUW-WEST – Het Amsterdams Oranje Comité organiseert al zestig jaar het Koningsdag-vuurwerk bij de Sloterplas. Een professioneel bedrijf steekt het vuurwerk af, dat vanaf alle oevers van de Sloterplas te zien is. Veel bewoners van Nieuw-West komen op het spektakel af. Vorig jaar nog organiseerde het Van Eesterenmuseum een speciale Koningsdag-borrel rond het evenement. Het stippenterras (zie foto) bij café Oostoever is een goede en geliefde plek om het vuurwerk te bekijken. Maar volgens de Partij voor de Dieren valt dit vuurwerk middenin het broedseizoen. Het geknal zou de vogels verstoren, waardoor ze van de leg raken. Vorig jaar stelde de partij in de gemeenteraad al vragen over het afsteken van vuurwerk buiten de jaarwisseling. Onlangs kwam de Partij voor de Dieren hier op terug. Voor het vuurwerkfestijn is een vergunning aangevraagd bij Stadsdeel Nieuw-West. Het college zou een verbod misschien wel willen, maar kán het afsteken van het vuurwerk bij de Sloterplas niet verbieden. Volgens wethouder Laurens Ivens is het verbieden van vuurwerk geen bevoegdheid van de gemeente. Overigens werd deze vuurwerkshow in 2013 door het ministerie van Economische Zaken vanwege dezelfde reden wél op het laatste moment afgelast. Dat gebeurde destijds eveneens na bezwaren van de Partij voor de Dieren en de Dierenbescherming. De gemeente draaide toen op voor de kosten van €15.000 omdat het vuurwerk al onderweg was naar Amsterdam.

Op aangedrongen

,,Het is de provincie die vergunningen verstrekt voor het afsteken van vuurwerk bij evenementen”, zo schrijft Ivens in een antwoord. Het college heeft er wel bij de provincie op aangedrongen om het beleid rond het verstrekken van vergunningen voor vuurwerk in het broedseizoen te wijzigen.

Back To Top
Zoeken