skip to Main Content

Den Haag koopt vijftig gelijkvloerse trams

De Nieuwe Trams Zijn Gelijkvloers Zodat Instappen Met Een Rolstoel Of Buggy Makkelijker Wordt.

Binnenkort rijden vijftig nieuwe trams door het Haagse. De nieuwe trams kunnen meer passagiers vervoeren en zijn gelijkvloers zodat instappen met een rolstoel of buggy makkelijker wordt.

DEN HAAG – Trams uit de jaren tachtig worden vervangen. HTM heeft groen licht gegeven voor de Europese aanbesteding van nieuwe trams. Met nieuwe, ruime en toegankelijke trams komt er meer capaciteit. De nieuwe trams gaan de rood-beige trams (GTL) vervangen die momenteel nog hoofdzakelijk rijden op de lijnen 1, 6, 12 en 16. ,,Onze GTL-trams zijn dertig tot veertig jaar oud en daarmee is het einde van hun levensduur in zicht”, aldus directeur Bruno Bruins. ,,Daarnaast zijn ze vanwege hun instap niet toegankelijk voor onze reizigers die bijvoorbeeld gebruik maken van een (elektrische) rolstoel.” De HTM werkt nauw samen met MRDH en de gemeente. In 2020 werd bekend gemaakt dat de drie partijen samen €462 miljoen investeren, waarvan €402 miljoen door MRDH, €45 miljoen door de gemeente en €15 miljoen door HTM. ,,Dat geld is niet alleen bestemd voor de aanschaf van de trams, maar ook voor onder andere het aanpassen van de infrastructuur, het toegankelijk maken van de halten en de nieuwe stallingslocatie”, aldus Bruins.

Optie

De aanbesteding omvat de aanschaf van vijftig trams met een optie voor extra trams. Bruins: ,,We weten niet in welk tempo de groei van het aantal reizigers zich de komende jaren manifesteert, mede in het licht van grote woningbouwopgaven voor Den Haag en omgeving. De optie biedt ons dus de mogelijkheid om uit te breiden.”  De nieuwe trams worden besteld ter vervanging van de rood-beige GTL-trams, waarvan die uit de eerste serie veertig jaar oud zijn en die uit de tweede serie dertig jaar, deze waren oorspronkelijk blauw-wit en werden later ook rood-beige overgeschilderd. Naar verwachting zullen de nieuwe trams in 2026 gaan rijden.

(Foto: HTM)

Lees ook:

Utrechtsebaan krijgt grote opknapbeurt

Back To Top
Zoeken