skip to Main Content

Democratie in de Vreedzame Wijk in West

Kinderen Leren Allerlei Vaardigheden In Burgerschap Met Het Programma De Vreedzame Wijk.

Tientallen basisscholen in West laten via het programma De Vreedzame Wijk hun leerlingen op positieve en constructieve manier kennismaken met het thema democratie.

WEST – Het programma De Vreedzame Wijk komt voort uit De Vreedzame School. Kinderen ontwikkelen met dit programma allerlei vaardigheden in burgerschap. Zo laten scholen in West die het programma gebruiken, hun leerlingen meedenken over zaken zoals het oplossen van conflicten. Ze leren op een zorgzame manier met elkaar om te gaan. Kinderen krijgen ook taken en verantwoordelijkheden om hun steentje bij te dragen in de klas, voetbalclub, buurt en thuis. In stadsdeel West werkt meer dan de helft van de basisscholen met deze methode. Met de invoering van De Vreedzame Wijk wordt ernaar gestreefd dat kinderen hun nieuwe vaardigheden ook toepassen in andere situaties. School is het startpunt. Maar ook mensen en organisaties die dicht bij de school liggen, worden betrokken bij dit programma. Doel is om samen de problemen op te lossen.

Vreedzaam West

Stadsdeel West nodigt organisaties die met jeugd te maken hebben uit mee te doen aan De Vreedzame Wijk. Er zijn buurtaanjagers opgeleid die vormgeven aan Vreedzaam West. Daarnaast zijn er Kinderwijkraden opgericht. Kinderen maken daar deel van uit en beslissen zelfstandig welke activiteiten goed zijn voor hun buurt. Wie meer informatie wil over de Vreedzame Wijk kan een e-mail sturen naar Trix Berkhof, Cluster Jeugd Vreedzame Wijken: t.berkhof@amsterdam.nl Meer informatie over het landelijke project is te vinden op www.stichtingvreedzaam.nl.

(Foto: Stadsarchief Amsterdam / Ton van Rijn)

Lees ook:

Amsterdamse Poort op de schop met behoud van karakter

Back To Top
Zoeken