skip to Main Content

De Zijderoute slaat andere weg in

Kinderen Leren Plannen, Samenwerken En Presenteren.

Kindcentrum De Zijderoute is de enige ‘Talentfluisterschool’ van Amsterdam. Deze zomer is de basisschool verhuisd naar de Buskenblaserstraat. En er is meer veranderd…

WEST – Onlangs heeft kindcentrum/basisschool De Zijderoute zijn deuren geopend aan de Buskenblaserstraat in Bos en Lommer. Deze zomer verhuisde de school van de Rombout Hogerbeetsstraat naar het nieuwe onderkomen. De Zijderoute (met voorschoolse- en buitenschoolse opvang – is de enige ‘Talentfluisterschool’ in Amsterdam. Talentgedreven werken is hier het uitgangspunt. De school laat weten: ‘Door onze leerlingen bewust te maken van hun talenten zorgen we dat ze veerkrachtiger worden en meer zelfvertrouwen krijgen. Ze weten waar hun kwaliteiten liggen en hoe ze daarmee om kunnen gaan. Wij vinden het belangrijk dat kinderen niet alleen kennis opdoen op school, maar dat ze ook leren plannen, samenwerken en presenteren.’ Individuele aandacht voor de kinderen wordt als cruciaal gezien. Ouders worden dagelijks geïnformeerd over hun kroost: ‘Tijdens de dagelijkse overdracht worden de bijzonderheden van die dag verteld.’

Religieus neutraal

Basisschool De Zijderoute benadrukt: ‘Wij zijn religieus neutraal, dat wil zeggen dat we geen activiteiten doen die aan een religie of bepaalde cultuur gerelateerd zijn. We vieren dus geen Sinterklaas, Kerst, Pasen, Ramadanfeest of Offerfeest.’ Meryem Balasar, oprichter en directeur, wilde eerder een islamitische school beginnen, maar aan het Parool liet ze eerder weten dat er sprake is van ‘voortschrijdend inzicht’. ,,We willen ook openstaan voor ­kinderen met een andere achtergrond. We wilden een school waar verbinding centraal staat. Dat kan het beste met een neutrale, niet-­islamitische school. Ik vind nog steeds dat kinderen hun eigen religie moeten kennen, maar moskeeën bieden nu goede godsdienstlessen, daar heb je zo’n islamitische school niet meer voor nodig. Verbinding ontwikkel je in de schoolbanken.”

(Foto: Flickr / Russell Watkins)

Lees ook…

Gedenksteen verzetsstrijder Karel Pekelharing

Back To Top
Zoeken