skip to Main Content

De toekomst van het Buikslotermeerplein

De gemeente wil het Buikslotermeerplein ontwikkelen tot ‘een nieuw centrumgebied in Amsterdam-Noord’. Wat zijn de reacties?

NOORD – Op 13 maart ontvouwde de gemeente haar plannen voor het Buikslotermeerplein. Er komt een cultuurplein met een museum en, vanaf december 2019, een bioscoop met twaalf zalen. Ook is de gemeente bezig met de voorbereidingen voor de bouw van zo’n 2.600 woningen op het Buikslotermeerplein en wordt het winkelcentrum de komende jaren stapsgewijs gemoderniseerd. De gemeente had eerder met de vereniging van eigenaren van het winkelcentrum (VVE) en een ontwikkelaar gesproken over het creëren van een regionaal winkelcentrum. Maar die gesprekken zijn stukgelopen. Om ruimte te maken voor het cultuurplein wordt het Waddenwegviaduct gesloopt, waarna het metrostation beter aansluit op het winkelcentrum. Het gebied moet zich ontwikkelen tot ‘een nieuw centrumgebied voor Amsterdam-Noord’.

Draagvlak

In Het Parool noemt VVE-voorzitter Fred Schulp het ‘uitermate teleurstellend’ dat het regionale winkelcentrum er niet komt. ,,Er was veel draagvlak onder eigenaren en winkeliers. We hebben daar de afgelopen jaren hard aan gewerkt.’’ De gemeente vindt dat de nieuwe plannen beter passen bij de behoeften van bewoners. Op de website van de gemeente zijn de reacties verdeeld. De een vindt de plannen ‘tof’, de ander komt met een alternatief: ,,Platgooien en opnieuw beginnen.” Iemand anders vreest dat het lang gaat duren. ‘Ik kan niet wachten om het winkelcentrum in 2055 te bezoeken.”

Back To Top
Zoeken