skip to Main Content

De toekomst van de werf  

De Toekomst Van De Werf  

Moet de scheepsbouw in Noord straks voor de nieuwbouwplannen van Volker Wessels? De directeur van Damen Shiprepair Amsterdam wil dit voorkomen en zoekt steun voor een alternatief plan. 

NOORD  In 2017 kocht bouwbedrijf Volker Wessels het terrein van scheepswerf Shipdock naast de NDSM-werf. De gebruiker van dit terrein, Damen Shiprepair Amsterdam, heeft een huurcontract tot eind 2028 en wil ook daarna schepen blijven bouwen vanuit Noord. Of dat kan, is echter onzeker vanwege de nieuwbouwplannen van de nieuwe huisbaas. Aan  Nieuwsblad Transport vertelt Damen-directeur Tjeerd Schulting dat hij het tij wil keren via een alternatief plan waarbij wonen en werken op de werf worden gecombineerd. Daarvoor zoekt hij steun binnen de gemeenteraad. Schulting: ,,We hebben draagvlak nodig opdat de bestemming scheepsbouw straks voor deze locatie niet verdwijnt en wordt ingeruild voor woningbouw. Als dat laatste zou gebeuren zijn onze kaarten hier geschud en moeten wij vertrekken. 

Stadspark
Het plan van Schulting betreft een ontwerp van architectenbureau Droogburo. Het heet ‘werf van de toekomst en gaat uit van drieduizend woningen op het huidige 25 hectare grote terrein. Op een kleiner deel van het gebied is ruimte voor scheepsbouw en ‘aanvullende activiteiten’ – goed voor tweeduizend directe en indirecte arbeidsplaatsen. Ook is voorzien in een stadspark in een van de oude dokken én een informatiecentrum. Een kabelbaan zorgt voor de verbinding met het stadscentrum. 

Nog een eeuw
Schulting wil de gemeenteraad ervan overtuigen dat wonen en werken een realistisch alternatief is. ,,Het zou toch te gek voor woorden zijn als een eeuwenoud bloeiend bedrijf als Damen Shiprepair zou moeten wijken voor woningbouw?!” Het bedrijf viert volgend jaar zijn honderdjarig bestaan en de scheepsbouwer wil daar graag nog een eeuw aan vastplakkenSchulting vindt dat het plan ‘the best of both worlds’ omvat en ,,Wij horen gewoon in Noord.” 
 

Back To Top
×Close search
Zoeken