skip to Main Content

De stoplap: over dromen en verwachtingen

Jonge meisjes leerden vroeger naaien op een stoplap. Maar tijdens het stoppen werd ook gesproken en gemijmerd over het leven. Dat deden meiden uit Nieuw-West onlangs ook…

NIEUW-WEST – Wie kent hem nog, de stoplap? De oefenlap waarop tienermeisjes leerden hoe ze moesten borduren en stoppen. Met de stoplap kon een meisje haar vakbekwaamheid tonen en geld verdienen als linnenstopster of naaister. Gefascineerd door de schoonheid en het ambacht bedacht ontwerper Sanne van de Goor het project de S+oplap. De aard van de stoplap, met ruimte voor precisie en imperfectie die kan leiden tot zelfstandigheid, vormt de kern van dit project. De stukjes handwerk koppelt Sanne aan een huidige generatie jonge meisjes. Sanne ging met tieners uit Nieuw-West in gesprek over zelfstandigheid, maakbaarheid en perfectie, terwijl ze ondertussen stoppen met stift – ze liet de meiden patronen tekenen op papier in de repetitieve stijl van de stoplappen.

Opgevulde prints
Uit de prachtige verhalen over de dromen en verwachtingen die deze meiden hebben, is een tentoonstelling ontstaan, die tot 31 oktober te zien is bij New Metropolis, de dependance van Pakhuis de Zwijger bij de Sloterplas. De installatie van ‘de S+oplap’ bestaat uit de opgevulde prints en een podcast met de gesprekken van de meisjes.

Back To Top
Zoeken