skip to Main Content

De Sleutels verkoopt Doelencomplex niet

De Doelengracht.

Woningbouwvereniging de Sleutels verkoopt het Doelencomplex toch niet. En dat is een fikse tegenvaller voor de gemeente en Universiteit Leiden…

LEIDEN – Er is sinds 2015 over gesproken, maar op de valreep trekt Woningbouwvereniging de Sleutels zich terug uit de Humanities Campus. De Humanities Campus betreft een samenwerking van de gemeente en de Universiteit Leiden. Het idee was om de 58 woningen van het Doelencomplex van de Sleutels te kopen en te slopen. Het Doelencomplex is gelegen aan de Doelengracht, de Doelensteeg, het Arsenaalplein en de Cleveringaplaats. Op de plek van de woningen was nieuwbouw gepland voor de Faculteit Geesteswetenschappen, met een nieuw, centraal plein. Er was alleen één probleem. Er wonen nog mensen in het Doelencomplex. Daar was een oplossing voor bedacht. Een sociaal plan (met een financiële compensatie, zorgvuldig verhuisproces en het ontzorgen van bewoners) en alternatieve woningen in de Paviusstraat, Kaiserstraat, het Energiepark of de Waardgracht. De gemeenteraad sprak zich meerdere malen uit voor het plan, maar van meet af aan liet de woningbouwvereniging weten achter de bewoners van de woningen te blijven staan.

Hoe nu verder..?

De bewoners mochten van de Sleutels aangeven of ze de alternatieve woningen en het sociaal plan accepteerden. Achttien personen stemden vóór de plannen, 27 tegen. De rest stemde niet of blanco. De niet-stemmers werden als tegenstem gerekend. De plannen waren om volgend jaar te starten met de sloop van de woningen en de bouw van de campus, dat staat nu dus op losse schroeven. Een deel van de campus is al afgerond. Het gaat dan om het P.J. Vethgebouw, naast de Hortus Botanicus en het Arsenaal. Eind augustus spreken de gemeente en de universiteit over hoe nu verder….

(Foto: Flickr / Debs-eye)

Lees ook…

Kano’s Plastic Spotter mogen blijven

Back To Top
Zoeken