skip to Main Content

De Nieuwe Meent woont net even anders

De Nieuwe Meent: Een Flat Van Zeven Verdiepingen, Waar Ruim Vijftig Mensen Wonen.

Bij station Science Park, op het perceel van het Archimedesplantsoen, komt wooninitiatief de Nieuwe Meent. Voor mensen die openstaan voor gedeeld gebruik en beheer…

OOST – Bij station Science Park in Oost komt een opmerkelijk wooninitiatief: de Nieuwe Meent (dNM). Volgens de initiatiefnemers is deze wooncoöperatie volledig gebaseerd op de principes van gedeeld gebruik en beheer en gaan ze voorbij aan privébezit en marktwerking: ‘Door het samenbrengen van betaalbare woningen, gemeenschappelijk wonen, sociale zorg en solidariteit, dragen we bij aan een duurzame, inclusieve en eerlijke samenleving.’ Het betreft een flat van zeven verdiepingen, waar ruim vijftig mensen in kunnen wonen. De Nieuwe Meent is de eerste duurzame wooncoöperatie in Amsterdam die volledig gebaseerd is op ‘commoning’. Urban commons zijn gemeenschappen waarbij goederen en diensten volledig worden beheerd door diezelfde gemeenschap. Het zijn plekken waar burgers alles in beheer nemen. Denk aan de energievoorziening, pleinbeheer of het opzetten van een moestuin.

Gemeenschappelijk

Het wooninitiatief komt op het perceel van het Archimedesplantsoen. De flat biedt ruimte aan zelfstandige sociale huurwoningen en gedeelde appartementen voor woongroepen. Bewoners delen gemeenschappelijke voorzieningen. Daarnaast zijn verschillende ruimtes binnen het gebouw toegankelijk voor de buurt. En er wordt natuurlijk duurzaam gebouwd. dNM streeft ernaar om volledig circulair, klimaat-en energieneutraal, regenbestendig en adaptief te zijn.

Non profit

De totale investering bedraagt €7,1 miljoen. Een groot deel hiervan komt uit een langlopende hypotheek van GLS, een duurzame coöperatieve bank uit Duitsland. Een ander deel komt van de leden zelf, in combinatie met subsidies voor duurzaamheidsprojecten. 22 procent is aangeboden door de gemeente en zes procent komt tot stand via crowdfunding. dNM is een non-profitorganisatie gericht op solidariteit. Alle huur wordt gebruikt om de hypotheek te betalen, het gebouw te beheren, de woonkosten laag te houden en het gebouw te onderhouden.

(Impressie: Nieuwemeent.nl)

Lees ook…

Nieuwe KHL steunt artiesten in de coronatijd

Back To Top
Zoeken