skip to Main Content

De melkboer is er weer 

Ook dit jaar klinkt de koeienbel van de melkboer weer in Oost. Op zaterdag kun je op verschillende plekken in het stadsdeel terecht voor de superverse zuivelproducten van het Amsterdamse bedrijf MOMA.   
 
OOST – In een straal van twaalf kilometer vanaf Amsterdam produceren 206 boeren bijna 1.500.000 liter melk per week. Dat is genoeg om heel Amsterdam van zuivel te voorzien. Marten Verdenius en Myrte Rischen begrepen niet dat nog geen half procent van deze melk zijn weg naar de stad vindt. Met hun bedrijf More than Milk Amsterdam (MOMA) besloten ze daar wat aan te doen. Sinds vorig jaar brengen zij met een Renault 4 de lokale, verse zuivelproducten naar de Amsterdammers in Oost en Zuid. Dit jaar zijn ze in die stadsdelen vanaf half maart weer actief. Later dit jaar zal hun koeienbel voor het eerst ook klingelen in de stadsdelen West en Noord 
 
Hangop
 
Behalve melk kun je kaas, yoghurt en chocolademelk bij hen inslaan. Ook verkopen ze ayran, een verfrissende yoghurtdrank die vooral ’s zomers heel populair is, en hangop. Dit laatste is een zuivelproduct op basis van yoghurt en wordt als toetje gegeten, eventueel met rode vruchten erbij. Een Oriëntaalse maaltijd? Dip je brood eens in een bakje hangop! Al deze producten zijn gebaseerd op de melk die Verdenius en Rischen halen bij biologische boerderij de Groene Griffioen in Weesp. Als de twee melkboeren de rauwe melk van de 56 Montbéliarde-koeien gebruiken om zuivelproducten van te maken, houden ze zich in: zo weinig mogelijk toevoegingen en verwerkingen. De eindproducten willen ze zo natuurlijk mogelijk houden.  
 
Pleinen 
Elke zaterdag vind je hen op vijf pleinen in Oost. Ze beginnen om 9.30 uur op de hoek WibautstraatEerste Oosterparkstraat en eindigen om 15.30 uur bij Oostpoort, hoek PretoriusstraatLinnaeusstraat. Tussendoor staan ze bij het Javaplein (11.00 uur), Winkelcentrum Brazilië (12.30 uur) en Watergraafsmeer (14.00 uur)Zie ook: moma.amsterdam.

Back To Top
Zoeken