skip to Main Content

De melkboer is er weer  

Ook dit jaar klinkt de koeienbel van de melkboer weer in Zuid. Op zaterdag kunnen melkliefhebbers op verschillende plekken in het stadsdeel terecht voor de superverse zuivelproducten van het Amsterdamse bedrijf MOMA.  

ZUID – In een straal van twaalf kilometer vanaf Amsterdam produceren 206 boeren bijna 1.500.000 liter melk per week. Dat is genoeg om heel Amsterdam van zuivel te voorzien. Marten Verdenius en Myrte Rischen begrepen niet dat nog geen half procent van deze melk zijn weg naar de stad vindt. Met hun bedrijf More than Milk Amsterdam (MOMA) besloten ze daar wat aan te doen. Sinds vorig jaar brengen zij met een Renault 4 de lokale, verse zuivelproducten naar de Amsterdammers in Oost en Zuid. Dit jaar zijn ze in die stadsdelen vanaf half maart weer actief. Later dit jaar zal hun koeienbel voor het eerst ook klingelen in de stadsdelen West en Noord. Behalve melk kun je kaas, yoghurt en chocolademelk bij hen inslaan. Ook verkopen ze ayran, een verfrissende yoghurtdrank die vooral ’s zomers heel populair is, en hangop. Dit laatste is een zuivelproduct op basis van yoghurt en wordt als toetje gegeten, eventueel met rode vruchten erbij. Een Oriëntaalse maaltijd? Dip je brood eens in een bakje hangop! Al deze producten zijn gebaseerd op de melk die Verdenius en Rischen halen bij biologische boerderij de Groene Griffioen in Weesp. 

Eindproducten
Als de twee melkboeren de rauwe melk van de 56 Montbéliarde-koeien gebruiken om zuivelproducten van te maken, houden ze zich in: zo weinig mogelijk toevoegingen en verwerkingen. De eindproducten willen ze zo natuurlijk mogelijk houden. Pleinen Elke zaterdag vind je hen op vijf pleinen in Zuid. Ze beginnen om 11.00 uur in de Maasstraat (t.h.v. bakkerij van Vessum) en gaan dan om 12.30 uur naar het Vredeskerkplein, 13.45 uur Sarphatipark (ingang 1ste Jan vd Heijdenstraat), 15.30 uur Gelderlandplein (tegenover de groenteboer) en 17:00 Scheldeplein. Zie ook: moma.amsterdam. 

Back To Top
Zoeken