skip to Main Content

De magie van zwarte vrouwen en meisjes

Begin maart zet het Bijlmerparktheater zwarte dames in de spotlights. Op acht maart wordt het oeuvre van de iconische auteur Ama Ata Aidoo besproken. Drie maart is gereserveerd voor het Black Magic Girlz Festival.

ZUIDOOST – Het Black Magic Woman Festival vindt dit jaar plaats op 27 en 28 september. Als opwarmer voor dit film-, theater- en dansevenement later dit jaar eert het Bijlmerparktheater op 8 maart Ama Ata Aidoo, een Ghanese schrijfster die als een van de grootste en meest innovatieve auteurs van Afrika wordt beschouwd. Dat nu juist haar werk op Internationale Vrouwendag wordt besproken, is meer dan terecht. In haar boeken, toneelstukken, gedichten, korte verhalen betwistte ze de sociale verwachtingen en rollen die voor vrouwen waren weggelegd. Ze debuteerde in 1977 met de roman Our Sister Killjoy, waarin een jonge Ghanese vrouw naar Europa gaat om te studeren. Als ze wordt geconfronteerd met de verschillen tussen deze werelden, vraagt ze zichzelf af wie ze zelf is en wat haar plaats in de wereld is. Aidoo heeft niet alleen invloed als schrijfster, maar was ook ooit minister van Educatie in Ghana. Tijdens het evenement in het theater aan het Anton de Komplein 240 wordt haar oeuvre besproken aan de hand van voordrachten uit en panels over haar werk. Het (Engelstalige) programma begint om 20.00 uur en duurt 120 minuten. Tickets kosten €11 per persoon.

Rolmodellen

Op 3 maart, kunnen meiden tussen de tien en achttien jaar in het Bijlmerparktheater terecht voor een dag vol lol. Vanaf 12.45 uur kunnen ze diverse workshops volgen over sociale media, poëzie, theater, weerbaarheid, haarbehandeling en nog veel meer. Deze lessen worden gegeven door ‘rolmodellen waarmee de bezoekers zich zeker kunnen identificeren’. Het festival fungeert als een platform voor jonge, zwarte meiden in Nederland. De naam van het evenement, Black Magic Girlz, staat voor zelfbewustzijn, artistieke talentontwikkeling en identiteitsvorming. Tickets zijn per stuk € 8,50.

Back To Top
Zoeken